Op 12 augustus weten we wie dit jaar de titel van ‘Klein Duimpje 2014’ krijgt. De prijs bekroont mensen of organisaties die zich inzetten voor kinderen en jongeren. Eén van de genomineerden voor die prijs zijn de jeugdraden van Merelbeke, Oosterzele, Melle en Destelbergen. “Door alle media-aandacht hebben wij kunnen tonen dat jeugdraden niet saai zijn.”

De Vlaamse Jeugdraad bekroont opnieuw een organisatie, project of persoon die zich het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor kinderen, jongeren en/of hun leefwereld. Bij de vijf supergenomineerden voor de Klein Duimpje-award zitten de jeugdraden van Merelbeke en Oosterzele, Melle en Destelbergen. Ze zijn niet enkel genomineerd voor hun dagdagelijkse werking. Met een ludieke actie klaagden zij het jeugdonvriendelijk politiereglement aan.

Eén van de wetten in het reglement was een verbod op “hinderlijk spelen”. Kinderen mogen met andere woorden geen mensen hinderen terwijl zij aan het spelen zijn. “Onaanvaardbaar,” vindt Sam Zahedi, jeugdraadvoorzitter in Merelbeke, “het kan toch niet dat de manier waarop kinderen spelen onderhevig moet zijn aan een streng reglement?” Daarom hebben alle jeugdraden uit de betroffen gemeenten zich verenigd. “Vóór de zitting van de Merelbeekse gemeenteraad hebben we een groot spel gespeeld om de problematiek in de verf te zetten. De opkomst – en dus de verontwaardiging – was enorm.”

De ludieke actie wierp uiteindelijk haar vruchten af volgens Sam Zahedi. “Door het spel te organiseren hebben wij enorm veel media-aandacht gekregen. Ondertussen gingen we in dialoog met het gemeentebestuur, maar dat verliep aanvankelijk heel stroef. Uiteindelijk hebben we constructief mogen adviseren en is de Algemene Politieverordening aangepast, op maat van jongeren.”

Erkenning

De actie van de jeugdraden werd genomineerd door de provinciale jeugdraad Oost-Vlaanderen. “Het doet enorm veel deugd om erkenning te krijgen voor je inzet”, stelt Zahedi. “Eigenlijk hebben wij gewoon onze taak als jeugdraad gedaan. Wij hebben de jongeren in de gemeente een stem gegeven. Het was dan ook niet meer dan normaal dat wij een actie ondernomen hebben tegen die nieuwe wetgeving. Door de media-aandacht hebben wij ook kunnen tonen dat jeugdraden niet saai hoeven zijn. Zo hebben wij hopelijk ook de interesse van nieuwe leden kunnen wekken.”

“Het is wel speciaal om voor je hobby gelauwerd te worden”, glimlacht Zahedi. “Ik was eigenlijk al van kleinsaf aan gefascineerd door politiek en beleid. Toen ik de jeugdraad ontdekt heb was ik dan ook meteen verkocht. Ik ben er als ongebonden jongere ingestapt en werd uiteindelijk voorzitter", vertelt Zahedi.

Hoe hij hun winstkansen inschat? “Wie nu juist wint is denk ik niet zo belangrijk. Het is immers niet voor de prijs dat iedereen zich door het jaar door ingezet heeft. Maar van mij mag Saskia Van Nieuwenhove wel met de eer gaan lopen. Bij ons is het maar een hobby, zij zet er zich echt elke dag voor in, alleen bovendien.”

Wie voor Sam Zahedi en de jeugdraden, of voor een van de andere genomineerden wil stemmen, kan dat tot 30 juli op de site van de Vlaamse jeugdraad.

© 2014 – StampMedia – tekst: Dominic Zehnder, foto: Fien MorrenDit artikel werd gepubliceerd door Alles over jeugd.be op 24/07/2014