In deze aflevering van Vulnera nodigt host Tania Nyanguile vier sociale mediafiguren van kleur uit. Ze praten over het belang van representatie in de media en het gebrek aan diversiteit in het Vlaamse (sociale) medialandschap, maar ook over mogelijke oplossingen om de Vlaamse media diverser te maken.

Chris, Meddy, Gilles en Lynn zijn sociale mediafiguren van kleur, die via TikTok, YouTube of Instagram content creëren. Voor de podcast PERSPECTIVE SWITCH delen zij hun opinie over en ervaringen met het huidige sociale medialandschap, waar er een groot gebrek aan diversiteit heerst. “Het klimaat van sociale mediafiguren in België is heel triest”, zegt Lynn. “In de mainstream media komen allemaal witte mensen voor en is er te weinig representatie. Ik heb het gevoel dat ze diversiteit in België nog aanpakken als ‘quota’ die afgevinkt moeten worden.” Ook Meddy is van mening dat de mensen die in de media aan bod komen, vaak dezelfde zijn. “Ik merk wel dat er de laatste tijd geprobeerd wordt om diverser te zijn, maar men doet nog steeds te weinig. We moeten zelf nog te veel pushen voor diversiteit.”

Voorbeeld voor volgende generatie

Een divers medialandschap is nochtans cruciaal. Identificatie met sociale mediafiguren kan er immers voor zorgen dat de sociale cohesie versterkt. Toch wordt de culturele diversiteit van de Belgische samenleving niet altijd even accuraat weerspiegeld en is er nog steeds een gebrek aan representatie en inclusie in de Vlaamse media.

“Ondanks mijn succes, kreeg ik geen media-aandacht van kranten of tv-programma’s” – Chris

De sociale mediafiguren vertellen over het belang van diversiteit in de mediasector. Gilles: “Diversiteit is heel belangrijk. Zelf miste ik iemand om naar op te kijken, maar nu zijn wij misschien de generatie waar de volgende naar kan opkijken. Chris vertelt dat hij zelf heeft moeten vechten om een plek te verdienen in de mediasector. “Ik denk dat mensen met een andere etniciteit minder snel de push richting de mediasector krijgen. Ik heb bijvoorbeeld geen interviews met kranten of tv-programma’s gekregen. Ze gaven mij ondanks mijn succes geen media-aandacht, en daar ga je toch wel over beginnen na te denken.”

“Er is vernieuwing nodig”

Tania Nyanguile vraagt de mediafiguren die te gast zijn wat volgens hen mogelijke oplossingen zijn om het gebrek aan diversiteit in de media te beperken. Meddy benadrukt het belang om druk te zetten. “We moeten blijven pushen. Onze generatie is al goed bezig om meer diversiteit te proberen krijgen. De jongeren moeten ervoor zorgen dat we onszelf op beeld durven gooien.”

Chris vindt dat de media meer kansen moeten geven aan mensen van kleur en niet bang mogen zijn voor het nieuwe. “Er is vernieuwing nodig”. De mediafiguren van kleur ervaren zelf ook druk om voortdurend bij te dragen aan oplossingen voor het diversiteitsprobleem. Lynn: “Ik ben een advocate voor diversiteit, maar ik vind het heel vermoeiend dat men van black people verwacht dat we altijd voor onze rechten moeten vechten. Ik kan dat persoonlijk niet meer.” Ook Gilles deelt die mening. “Als ik kan helpen, vind ik het mijn plicht om dat te doen. Maar het is niet mijn bevoegdheid om diversiteit overal te pushen.”

Bekijk de volledige aflevering hier:

De podcast Vulerna is een initiatief van Tania Nyanguile (1999).  Vulnera bevindt zich ergens tussen talkshow en een visuele podcast. Door gesprekken aan te gaan met willekeurige personen die zich kunnen vinden in bepaalde psychologische en sociale onderwerpen, heeft Vulnera als doel om representatie, empathie en perspectiefwisseling aan te moedigen.

De podcast Vulnera wordt gemaakt door Tania Nyanguile, Adinda Vanderzande, Gaétan Vandenberghe, Idris Vandommele, Axel Loonen, Joanna Bujnarowska, Delphine Denies en Aaliyah Nyanguile.

vorige volgende