Vanavond kent het grootste jaarlijkse liedjesfestijn ter wereld opnieuw zijn apotheose, met een grootse finale. Voor je straks kijkt, zijn dit volgens onze Songfestivalexpert alvast zeven dingen die je moet weten...

  • Het is de 60e keer

Voor de zestigste keer al wordt de finale van het Eurovisiesongfestival georganiseerd. Het begon in een klein Zwitsers theater in 1956 met zeven deelnemende landen, en is doorheen de decennia uitgegroeid tot het grootste muziekfestival ter wereld dat het nu is, met 40 deelnemende landen en bijna 200 miljoen kijkers wereldwijd.

In de halve finales werden er al enkele archiefbeelden uit de rijke songfestivalgeschiedenis afgestoft om te tonen, naar aanleiding van de verjaardagseditie. Ook in de finale zal er teruggeblikt worden op de beste (en slechtste) momenten uit 60 keer Eurovisiesongfestival.

  • België neemt deel én is favoriet

Onze zanger Loïc Nottet heeft zich afgelopen dinsdag geplaatst voor de finale met zijn lied “Rhythm Inside”, dat hij zelf gecomponeerd heeft. Vanavond zal hij in de finale als dertiende aantreden. Dat lijkt misschien een ongeluksgetal, maar ook Sandra Kim had die startpositie in 1986. En zij won toen, als enige Belgische ooit.

Bij de bookmakers wordt er hevig geld ingezet op de winstkansen van onze Belgische kandidaat. In de betting odds voor de winnaar in te schatten, staat België op het moment van schrijven op de vierde plek van alle deelnemende landen (http://www.oddschecker.com/tv/eurovision/winner). Op de internationale iTunes-lijsten doet “Rhythm Inside” het nog beter: momenteel staat België in meer dan twintig landen wereldwijd in de lijst. (http://esctracker.com/)

  • Het wordt een lange zit

De finale van het Eurovisiesongfestival is steevast een marathonuitzending die drieënhalf uur in beslag neemt. Tussen 21u en 00u30 onze tijd worden televisiezenders in 45 landen wereldwijd overspoeld met de rechtstreekse uitzending vanuit de Wiener Stadthalle in Wenen.

Van de in totaal 40 deelnemende landen, zijn er dertien afgevallen in de halve finales afgelopen dinsdag en donderdag. Zodoende nemen niet minder dan 27 landen vanavond deel. Nog nooit eerder stonden zoveel landen tegenover elkaar in de finale van het Eurovisiesongfestival. 20 van de 27 stootten door uit de twee halve finales. Gastland Oostenrijk staat onmiddellijk in de finale. Datzelfde geldt voor de landen van de zogenoemde “Big 5” (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk), waarvan de deelnemende omroepen zoveel geld in het songfestival pompen, dat ze zeker zijn van een automatische plek in de finale. En er is nog een zevende meteen geplaatste finalist:

  • Australië neemt deel

In februari werd bekend gemaakt dat Australië eenmalig mag deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, en onmiddellijk in de finale. De drie uitzendingen (twee halve finales en de finale) worden er twee keer uitgezonden: een keer rechtstreeks om vijf uur ’s ochtends local time, en één keer de avond erop in lokale primetime. De vroege vogels in Australië die ’s ochtends vroeg kijken, mogen bovendien ook stemmen, want als volwaardig deelnemend land mag Australië ook punten geven tijdens de puntentelling.

In eerste instantie werd gezegd dat Australië slechts eenmalig mag deelnemen, omdat het Eurovisiesongfestival er al meer dan dertig jaar wordt uitgezonden en de wedstrijd er ook erg populair is. Intussen is de wind al gekeerd, en is het al naar buiten gekomen dat er na afloop van dit Songfestival “gepraat” zal worden over een mogelijke Australische songfestivaltoekomst. Wordt vervolgd dus.

Nog een toemaatje: ook in China wordt het Eurovisiesongfestival dit jaar uitgezonden, voor het eerst. Een teken aan de wand?

  • 50% van de uitslag is nu al bekend

Vanavond tijdens de puntentelling zullen alle 40 deelnemende landen stemmen en bekend maken welke liedjes ze de beste vonden. Traditiegetrouw zullen er 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt worden gegeven. Dat lijstje is samengesteld door de rangschikkingen van het publiek thuis, dat vanavond tijdens de rechtstreekse uitzending van de finale stemt, en de rangschikking van een vakjury in elk land, bestaande uit vijf personen. Zij hebben gisterenavond de generale repetitie gekeken en stemmen op basis daarvan.

Beide rangschikkingen worden dus samengevoegd, soms met opmerkelijke verschillen. Vorig jaar bijvoorbeeld was het omstreden Poolse liedje (https://www.youtube.com/watch?v=VJ920cN2HmA) in heel veel landen de favoriet van het publiek, maar deed het het verschrikkelijk bij de vakjury’s. De Belgische televoters hadden het lied bijvoorbeeld vierde van de zesentwintig, maar onze jury zette het op de allerlaatste plaats. In de totale rangschikking viel Polen dan ook buiten de top-10, en kreeg het dus geen punten.

De volgorde waarop de landen vanavond zullen stemmen, wordt samengesteld op basis van de juryuitslagen. Het opzet is om een zo spannend mogelijke puntentelling te creëren. Of dat ook zal lukken, weten we vanavond. De puntentelling start ongeveer rond half twaalf.

  • Zweden of Duitsland huisvest het volgend jaar

Volgens de bookmakers, de pers en de fans zou het vanavond een strijd worden tussen Zweden en Australië, met Italië, België en Rusland als andere voorname kanshebbers. Zweden wordt vertegenwoordigd door de gladde Måns Zelmerlöw (https://www.youtube.com/watch?v=-msutN_OkU4), die vooral met zijn gelikte optreden veel stemmen zal trekken. Australië wordt vertegenwoordigd door zanger Guy Sebastian, die met zijn “Tonight Again” ook getipt wordt.

In het geval van een Australische zege, zal de hele organisatie echter niet down under gaan. Organisatorisch zou dat onmogelijk zijn, want de uitzendingen moeten starten om 21u onze tijd, zoals gezegd 5u ’s ochtends in Australië. De Australische televisieomroep zou dan samenwerken met een Europese om de wedstrijd in een Europees land te houden. De Duitse omroep NDR wordt al maanden officieus naar voren geschoven als partner.

  • Genoeg Conchita Wurst voor iedereen

Dit Eurovisiesongfestival wordt in goede banen geleid door vier presentatrices, waaronder Conchita Wurst, die vorig jaar won en zo de wedstrijd voor het eerst in 48 jaar naar Wenen bracht. Dit jaar is haar rol het interviewen van de deelnemende artiesten terwijl zij hun lot zitten af te wachten in de green room. Naar alle waarschijnlijkheid zal ze ook nog wat mogen zingen vanavond, dus uw dosis Wurst zal u zeker gehad hebben.

© 2015 - StampMedia/Eurosong.be – Jonathan Hendrickx

Volg het Songfestival op de voet via Eurosong.be