De Vlaamse studente Julia Hrupka (18) werd grootgebracht door een Amerikaanse vader en Italiaanse moeder. Ze draagt zowel de Italiaanse als Amerikaanse nationaliteit en dat zorgt voor extra verantwoordelijkheden. Zo mocht ze de afgelopen maanden haar stem uitbrengen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Joe Biden wordt de nieuwe president van de VS. Welke vooruitzichten heb jij nu er iemand nieuw zal regeren?
“Ik besef maar al te goed dat wat die Trump heeft veranderd niet ‘ongedaan’ gemaakt kan worden. Maar ik hoop dat Biden de impact ervan wel kan beperken. Want zoals ik al zei, hebben veel Amerikanen écht geleden de voorbije vier jaar, en dat is er niet op verbeterd tijdens de coronacrisis. Er zijn grotere kloven ontstaan tussen verschillende bevolkingsgroepen en we merken dat het land steeds meer aan het polariseren is. Het is van groot belang dat Biden die verdeeldheid probeert weg te werken. Daarnaast denk ik dat hij actuele thema’s zoals de klimaatverandering, racisme en de kloof tussen arm en rijk serieus zal nemen, en op zoek zal gaan naar een actieve aanpak voor die problemen. Dat is tenslotte wat de VS op dit moment nodig hebben.”
Hoe komt het dat jij als Vlaamse jongere je stem mocht uitbrengen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen?
Julia : “Ik heb een Amerikaanse vader waardoor ik zelf ook de Amerikaanse nationaliteit draag. Ik heb daardoor bij elke verkiezing de keuze of ik wil stemmen of niet. Het was, zeker dit jaar, belangrijk dat ik dat wel deed aangezien ik Donald Trump niet goed kan uitstaan en ik hoop dat hij niet nog vier jaar over de VS kan regeren. Ik heb daarom samen met mijn vader een stembiljet aangevraagd. Zodra dat was ingevuld, stuurden we ze samen weer terug. Niet veel later kregen we bericht dat beide stemmen werden geaccepteerd.”
“Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar er worden veel strenge controles uitgevoerd”
Je werd dit jaar achttien, wat betekent dat je voor het eerst mocht stemmen. Hoe heb je dat ervaren?
“In het begin vond ik het enorm spannend omdat ik niet goed wist wat me te wachten stond. Achteraf bekeken was het allemaal minder overweldigend dan ik me had voorgesteld. Ik dacht dat het veel spannender ging zijn dan gewoon een bolletje te moeten aanduiden op een papier, wat uiteindelijk ook de manier was waarop het gebeurde. Gelukkig moest ik enkel voor de president stemmen en niet voor de Senaat of het Huis van Afgevaardigden. Dat was al een hele opluchting. Het terugsturen van de brief via mail bleek uiteindelijk veel ingewikkelder en stressvoller dan het stemmen zelf.”
Jij bracht dit jaar je stem uit via mail. Zijn er nog andere manieren waarop je dat kan doen?
“Nee, eigenlijk niet. Belgen die hun stem willen uitbrengen, hebben maar één keuze : via mail. Eens je je aanvraag hebt ingediend, krijg je automatisch antwoord met je stembiljet. Dat moet je daarna ingevuld terugsturen naar hetzelfde mailadres. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar er worden veel strenge controles uitgevoerd. Ze dubbelchecken of al je papieren in orde zijn, en verschillende handtekeningen zijn vereist. Wanneer je in de VS woont, heb je uiteraard wel de mogelijkheid om daadwerkelijk naar een stembureau te gaan. Die optie hadden wij niet.”
Waarom vind je het zo belangrijk om je stem uit te brengen?
“Ik woon zelf niet in de VS, waardoor het beleid van Trump geen rechtstreeks effect op mij heeft gehad. Ik zou daarom ook gemakkelijk kunnen zeggen dat ik mijn stem niet uitbreng en de verkiezingen gewoon aan me voorbij laat gaan. Maar omdat ik het niet eens ben met wat er de voorbije vier jaar is gebeurd, vond ik het belangrijk om mij te laten horen. Ik uitte op die manier mijn steun voor de Democraten en voor de mensen die hebben geleden onder het beleid. Veel Amerikaanse minderheidsgroepen hebben die stemmen van buitenaf ook echt nodig. Ik ben zelf een blanke vrouw, wat in de huidige maatschappij een privilege is. Dat privilege wou ik gebruiken om mijn stem te laten wegen voor de mensen die het écht nodig hebben.”