In lockdown, hoe light ook, verliezen officiële feestdagen veel van hun glans. Wat is een extra verlofdag in een zee van opgelegde vrije tijd?
Dat geldt dubbel zo hard en nogal dubbelzinnig voor 1 mei, de Dag van de Arbeid waarop normaal gezien niemand werkt. Met zoveel ontslagen, mensen die op technische werkloosheid zijn gezet, lanceringen die werden afgelast en vacatures, sollicitaties en jobbeurzen die zijn geschrapt, zouden velen maar wat blij zijn dat ze aan de slag konden.
Net op die feest-in-mineur-dag leggen wij hier de laatste hand aan een week van best wel noeste arbeid. Vijftien studenten journalistiek van de KU Leuven begonnen er maandag aan. Studentes, vrouwelijk. Als zij allemaal op een redactie belanden, kunnen ze er meteen de M/V-balans herstellen.
Hun missie deze week: het kluwen van de Belgische sociale zekerheid ontwarren en er de rode draden uithalen, vooral die voor jongeren. Want als zelfs docenten en hoofdredacteurs nauwelijks weten wat hun rechten zijn, hoe kan je dan van scholieren, schoolverlaters, studenten en starters verwachten dat ze weten waar ze aan toe zijn?
Dus trokken ze van OCMW en jeugdbewegingen, langs gesloten interimkantoren en ondernemers die de deuren openhouden, lege zeedijken en galeries, naar experts in arbeidsrecht en de jongerenvoorzitters van alle politieke partijen. Dat natuurlijk allemaal met het nodige respect voor social distancing, dus vaak virtueel en telefonisch. Zoom zweren we na deze week weer af, beloofd.
Stilaan tekenden er zich contouren af in die mist van regelgeving, voorwaarden en uitzonderingen. Het vangnet werd minder vaag waardoor ook de mazen beter zichtbaar werden. Wat begon als één grote sociale onzekerheid werd zekerder en minder asociaal.
Hun zoektocht resulteert hier op deze site in een soort handgids. Of een EHBO-kit: eerste hulp bij onzekerheid. Je leert wanneer, hoe en waarom het systeem ontstaan is, over de evolutie die het heeft doorgemaakt, de valkuilen en de springplanken, wat er goed aan is en wat er beter kan. En vooral hoe je er als jongere je weg in zoekt. Nadat je eerst de ingang gevonden hebt. Hier bijvoorbeeld.
Johan Faes, hoofdredacteur met zelfstandigenstatuut