GENT - Tijdens een actie tegen het lokale GAS-beleid op maandagavond 25 november, probeerden aan het stadhuis ongeveer 150 mensen jongeren te sensibiliseren en mobiliseren, maar ook druk uit te oefenen op de gemeenteraad van die avond.

Ondanks protest van 213 middenveldorganisaties, keurde het federaal parlement in mei 2013 een verstrenging van de GAS-wetgeving goed. Voortaan kunnen kinderen vanaf 14 jaar beboet worden en bedraagt de maximumboete 350 euro. Bovendien kunnen gemeentes GAS-boetes uitreiken voor een breder palet aan gedragingen. De uiteindelijke verantwoordelijkheid om te beslissen wat overlast is en om de strafmaat te bepalen, ligt bij de lokale besturen.

Gent breidt GAS uit

In het Gentse bestuursakkoord van sp.a-Groen en Open VLD staat te lezen dat het stadsbestuur het systeem van Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) verder zal uitbreiden. De coalitie wil voor het nieuwe jaar uitmaken hoe het toekomstige GAS-beleid er zal uitzien.

TegenGAS

Een twintigtal organisaties, waaronder TegenGAS, comac, ALS en Masereelfonds, verzamelden aan de trappen van het Gentse stadhuis. 150 betogers kwamen op straat om de afschaffing van het systeem te eisen. Volgens de organisatoren passen de ondemocratische en asociale GAS-boetes niet in het beleid van een stad die zich profileert als leefbaar, sociaal en kindvriendelijk.

Daarnaast deelden betogers raamaffiches uit. Dit maakt deel uit van een bewustmakings- en mobiliseringscampagne die met 20.000 affiches het straatbeeld wil domineren. Op deze manier hopen de organisatoren het maatschappelijk debat aan te zwengelen.

Willekeurige en ondemocratische repressie

De demonstranten klagen de rekbaarheid van de definitie van overlast aan en de willekeur van de strafmaten. Bovendien raakt de nieuwe wetgeving aan de democratische fundamenten van de huidige democratie, aangezien de gemeente zowel wetgevende als rechterlijke macht bezit. De tegenstanders betwijfelen daarnaast of ambtenaren bevoegd en bekwaam zijn om overtredingen vast te stellen en de strafmaat te bepalen.

Het GAS-systeem bedreigt volgens hen de mensenrechten omdat ze normaal gedrag van kinderen en jongeren criminaliseert. De opposanten pleiten voor een sociale aanpak en preventie met oog voor de achterliggende oorzaken van onwenselijk gedrag waarbij de bescherming van het kind centraal staat.

© 2013 - StampMedia - Seppe Malfait