© Fluppe Laemont

Niet alle sporters kunnen na hun topsportcarrière op hun lauweren rusten. Integendeel, velen van hen moeten ook na hun sportleven nog aan de bak. Voor sommigen is dat nog voor hun dertigste verjaardag. Dat is ook het geval voor ex-profvoetballer Jason Adesanya, hij vond een job als administratief bediende en voetbalt nu bij Rupel Boom in de tweede amateurklasse. Volgend seizoen speelt hij wel weer hogerop.

Op je zestiende bij Diegem Sport voetballen en de keuze hebben tussen RSC Anderlecht en SK Lierse. Velen zouden voor de recordkampioen kiezen, maar niet Jason Adesanya (24). Hij kiest ervoor rustig te evolueren in tweede klasse en trekt naar Lier. Het typeert de eigenzinnigheid van de Vilvoordenaar met Nigeriaanse roots. Een paar maanden later tekent hij zijn eerste profcontract. Lierse promoveert naar eerste klasse en amper twee jaar nadat hij zijn krabbel onder zijn eerste profcontract heeft gezet, maakt Adesanya zijn debuut eind december 2011 tegen Beerschot AC.

In twee seizoenen krijgt Adesanya in dertig wedstrijden zijn kans en scoort hij vier keer. Maar voor aanvang van het seizoen 2013-2014 stuurt Lierse-voorzitter Maged Samy hem naar de B-kern. “Lierse was een onrustige club, mede door voorzitter Samy”, zegt Adesanya. “Op een bepaald moment wilde Samy mijn contract voor vijf jaar verlengen, maar dat zag ik niet zitten. Bij het begin van het nieuwe seizoen kreeg ik geen rugnummer en werd ik naar de B-kern gestuurd, zonder enige uitleg.” Eind augustus 2013 besluit Adesanya naar ASV Geel te trekken om zijn carrière te doen herleven. En dat lukt, want een jaar later haalt KV Mechelen hem opnieuw naar eerste klasse.

Dieptepunt

In zijn eerste halfjaar bij KV Mechelen komt Adesanya regelmatig aan speelminuten. Toch is hij niet tevreden en vraagt hij om een uitleenbeurt. “Ik was ongeduldig en wilde altijd spelen. Ik ben iemand die liever altijd speelt op een lager niveau dan elk weekend in eerste klasse op de bank te zitten. Achteraf bekeken heb ik wel spijt dat ik zo snel een beslissing heb genomen. Ik had beter wat langer gewacht.” Adesanya wordt uitgeleend aan tweedeklasser Lommel United. Na zes maanden heeft hij het daar gezien en zoekt hij een club in Nederland. “Ik wou naar Nederland, omdat daar veel jongeren doorbreken. Ik trainde al bij VVV-Venlo toen KV Mechelen en Antwerp een akkoord sloten over mij. Ik werd uiteindelijk uitgeleend aan Antwerp, maar ging daar niet naartoe met volle overtuiging.”

© Fluppe Laemont

Zijn uitleenbeurt aan Antwerp wordt uiteindelijk ook het dieptepunt in zijn carrière. “Mijn jaar bij Antwerp heeft mijn profcarrière volledig de das omgedaan. Ik heb op voorhand geen gesprek gehad met toenmalig coach David Gevaert. En na een training wist ik dat het niets zou worden. Gevaert zette me in een trainingswedstrijdje op elke aanvallende positie, behalve in de punt, terwijl ik net een zuivere spits ben. Je moet me niet op de flank plaatsen, want ik heb geen flitsende actie in huis. Ook in oefenmatchen speelde hij me nooit als diepe spits uit. Het klikte helemaal niet tussen ons.”

Adesanya keert terug naar KV Mechelen, maar komt er niet meer aan de bak. In de zomer van 2016 trekt hij opnieuw naar Lommel United. Maar ook daar slaagt Adesanya er niet in zijn carrière nieuw leven in te blazen. “Toen ik bij Lommel United aankwam, had ik een heel seizoen niet gespeeld. Mijn niveau was zeer sterk gedaald en ik was zelfs nerveus voor oefenmatchen. Het draaide er niet en we bleven verliezen.”

Spelplezier

De jonge spits is zijn spelplezier helemaal kwijt en overweegt definitief te stoppen met voetballen. “Ik had heel veel teleurstellingen meegemaakt op korte tijd en had er echt genoeg van. Je moet mentaal erg sterk zijn om zulke tegenslagen te kunnen verwerken. De topsportwereld is een zeer individualistisch ingestelde wereld, waarin iedereen zijn eigen doel heeft en zoveel mogelijk geld wil verdienen. Het is een harde wereld en ik ben te braaf om daarin mee te draaien. De topsportwereld was niet voor mij weggelegd.”

Begin 2017 besluit Adesanya dan ook een punt te zetten achter zijn profcarrière. “Ik had een degout van de voetbalwereld en wilde iets compleet anders doen, maar toch ook mijn spelplezier terugvinden. En dat kon bij Rupel Boom in de tweede amateurklasse, waar ik coach Urbain Spaenhoven goed kende. Hij raadde me aan om bij Rupel Boom te komen voetballen en ergens halftijds te werken. Hij zei dat als ik meteen voltijds zou beginnen, ik in overdrive zou gaan omdat ik in een heel andere wereld zou terechtkomen.”

Adesanya volgt de raad van Spaenhoven op en tekent een contract bij Rupel Boom. Tegelijkertijd stapt hij naar alle uitzendbureaus in Vilvoorde om zo snel mogelijk werk te vinden. “Ik vind dat je in het leven alles eens geprobeerd moet hebben en ik stond dan ook open voor alle jobs. Ik heb een dag in een brasserie gewerkt, twee weken in een callcenter van telecomoperator Proximus en een maand in een magazijn van sportwinkelketen Decathlon, maar dat was telkens niets voor mij.”

“De topsportwereld was niet voor mij weggelegd”

Uiteindelijk vindt Adesanya in mei 2017 een job als administratief bediende bij A.S. Watson, het moederbedrijf van onder meer Kruidvat en ICI Paris XL. “Ik werk er op de dienst beheer en onderhoud en ben samen met een paar collega’s verantwoordelijk voor alles wat met de technische kant van de filialen te maken heeft: de schuifdeuren, de tegels, de kassa’s… Bijna alles behalve de producten zelf en de verkoop daarvan. Als er iets misloopt in een winkel, krijgen we een melding. Wij beslissen dan welke problemen met spoed moeten worden behandeld en welke kunnen wachten.”

Ambitie

Dat Adesanya zich goed voelt bij A.S. Watson, blijkt uit het feit dat hij nu al vier vijfde werkt. “Ik werkte eerst halftijds, maar na een tijdje was mijn werkgever tevreden over mijn werk. Samen hebben we dan besloten dat ik vier vijfde ging werken. Aangezien ik geen hoger diploma heb, ben ik dankbaar dat ik deze job mag doen.” Toch ziet Adesanya zich later een job in de sportwereld uitoefenen. “Zolang ik voetbal, wil ik bij A.S. Watson blijven. Maar als ik stop met voetballen, zou ik graag iets in de sportwereld doen omdat sport echt mijn passie blijft. Coördinator in de jeugdwerking van een club of stad zou wel bij mij passen. Een jaar geleden had ik waarschijnlijk gezegd dat ik niets in de sportwereld wou doen, omdat mijn teleurstellingen nog vers in het geheugen lagen. Maar nu voel ik dat ik weer met sport bezig wil zijn.”

Ook op sportief vlak gaat het weer beter en daarom durft Adesanya weer wat ambitie te tonen. Vorige week tekende hij een contract bij KSK Heist in de eerste amateurklasse. “Ik heb bij Rupel Boom mijn spelvreugde teruggevonden en wou opnieuw hogerop. Ik besef dat ik niet meer in 1A zal spelen, maar de eerste amateurklasse is wel haalbaar voor mij. KSK Heist biedt me een mooie kans aan, die ik dan ook met beide handen wil grijpen.”

Adesanya voelt zich lekker in de lagere reeksen, maar heeft toch nog goede raad voor jonge Belgische profvoetballers. “Ik was geen wereldprof, maar het verschil tussen iemand die sport als hoofdberoep beschouwt en iemand die sport een hobby vindt, is immens groot. Heel veel jonge profvoetballers hebben geen besef hoe het is om geen prof te zijn. Op dat moment denk je dat het loon dat je krijgt, normaal is. Je leeft zodanig in een andere wereld dat je niet beseft dat je iedere dag moet blijven knokken. Ik zag het meer als hobby, terwijl ik nu besef dat ik het serieuzer had moeten aanpakken. Alle jonge voetballers mogen blij zijn dat ze nu al prof zijn. En als ze op het einde van hun carrière enkel in België hebben gevoetbald, dan mogen ze daar heel tevreden mee zijn. Ze moeten niet te veel willen. Profvoetballer zijn in België is en blijft een mooie prestatie.”

vorige volgende