© Sanad Latifa

Een honderdtal mensen kwam zaterdagmiddag samen op de Antwerpse Groenplaats om stilzwijgend te protesteren tegen de uitspraak in de zaak-Sanda Dia. De betogers zijn het niet eens met de volgens hen lichte straffen die de leden van de studentenclub Reuzegom kregen na de fatale studentendoop waarbij Sanda Dia in 2018 stierf.

‘Justice for Sanda Dia’, ‘Walgelijke uitspraak’, ‘Waarom zijn mijn schoolboeken evenveel waard als een studentenleven?’ en ‘Stop de bescherming van de witte elite’. Het zijn slechts enkele slogans die te lezen zijn bij de betogers die zich hebben neergezet op de Groenplaats in Antwerpen. De meeste jongeren die we aanspreken, nemen het ‘stilzwijgen’ erg letterlijk en willen niets zeggen, of vinden dat alles al gezegd is. Iemand zegt ‘sprakeloos’ te zijn en zwijgt vervolgens opnieuw. De mensen die wel willen praten, zijn duidelijk verontwaardigd door de uitspraak in het proces rond Sanda Dia.

Vrijdag kregen de leden van studentenclub Reuzegom te horen welke straf aan hun veroordeling vasthangt. De achttien veroordeelden kregen werkstraffen tussen 200 en 300 uur en geldboetes van 400 euro (zie kader onderaan). Dat lokte meteen verontwaardiging uit op sociale media. Online werd al snel opgeroepen om te protesteren. De oproep om op zaterdag samen te komen op de Groenplaats in Antwerpen werd meteen talrijk gedeeld. Wie achter de oproep zit, is niet duidelijk. De lokale politie gaf officieel geen toestemming voor de betoging, maar gedoogde de serene manifestatie.

Boris Claessens (17): “Ik vind het niet eerlijk dat de daders niet gestraft zijn. Ik hoop met het protest duidelijk te maken dat ze zwaardere straffen hadden moeten krijgen.” Een jonge vrouw die liever anoniem blijft, wil met het protest vooral steun betuigen aan de familie van Sanda Dia. “Ik vind het belangrijk om ook aan de familie van Sanda te tonen dat dit niet oké is. Ik vrees dat het protest geen impact zal hebben op hoe justitie werkt, maar ik wil vooral het signaal geven dat ik niet akkoord ben met de uitspraak.”

“Ik vrees dat er niet veel zal veranderen”

Marie-Antoinette Kumudidi Walo uit haar ongenoegen over de uitspraak die gisteren viel. “Ik heb er geen woorden voor. Ik ben teleurgesteld in de maatschappij, en vooral in justitie. Ik ben zelf een moeder van drie kinderen, en ik ben bezorgd om hun toekomst in deze racistische, ongelijke wereld. Ik hoop dat de dingen zullen veranderen en dat we in harmonie zullen kunnen leven. Maar ik ben een beetje pessimistisch. Ik vrees dat er niet veel zal veranderen.”

Tussen de jongeren zien we enkele oudere protesteerders. De oudere generatie is duidelijk ook aangedaan door de zaak-Sanda Dia en de lichte straffen die de Reuzegommers hebben gekregen. Jeanne Cockx (69) is speciaal in het zwart en wit gekleed, omdat ze tegen het ‘zwart-wit-denken’ van de maatschappij is. Ze blijft gedurende het volledige protest rechtstaan tussen de zittende massa. “Ik hoop vooral dat de studentendopen veranderen. Het is echt een vernedering. En dat zijn dan de mensen die later misschien in een hoge positie zullen werken. Het is de eerste keer dat ik protesteer, maar omdat ik zelf ook kinderen en kleinkinderen heb die studeren of gestudeerd hebben, vind ik dit heel belangrijk.”

"Het is de eerste keer dat ik protesteer, maar omdat ik zelf ook kinderen en kleinkinderen heb die studeren of gestudeerd hebben, vind ik dit heel belangrijk" - Jeanne Cockx

Ines Van de Velde (46) betuigt haar steun met een roos in de hand: “Ik vind het moeilijk dat het als een ‘tragisch ongeval’ omschreven wordt door de advocaten van de verdediging. Voor mij is een ongeval iets waar niemand iets aan kan doen. Ik vind het moeilijk dat niemand schuldig is verklaard aan schuldig verzuim.”

Klassenjustitie

Vlaams Parlementslid Jos D'Haese (PVDA) was ook aanwezig op het vreedzame protest. “Ik vind het belangrijk om de familie en vrienden van Sanda te steunen. Zij verdienen gerechtigheid, en ik denk niet dat ze dat nu gekregen hebben. Ik vind het heel belangrijk om het signaal te geven dat dit niet kan. Dit is duidelijk klassenjustitie.”

Ook Anthony Dulonet (43) vindt dat het hier om een voorbeeld van klassenjustitie gaat. “De uitspraak van de rechtbank strookt niet met wat we eerder in andere zaken hebben gezien. Er zijn mensen die celstraffen krijgen omdat ze appels stelen, maar de kinderen van de elite komen weg met hun daden. Dat is onaanvaardbaar. Daarom vind ik dat er protest moet zijn. Het is belangrijk om je stem te laten horen en te laten zien dat je niet akkoord bent, want dit is geen rechtvaardige rechtspraak.”

Wat is de zaak-Sanda Dia?

Sanda Dia uit Edegem was een 20-jarige student aan de KU Leuven die in 2018 stierf na een zwaar doopritueel bij studentenclub Reuzegom. Dia moest onder andere urenlang in een put met ijskoud water zitten en grote hoeveelheden visolie drinken. Hij belandde zwaar onderkoeld in het ziekenhuis en overleed enkele dagen later.

De rechtszaak werd een aantal keer uitgesteld en verplaatst. Vrijdag werden uiteindelijk achttien Reuzegommers veroordeeld voor onopzettelijke doding, onterende behandeling en inbreuken op de dierenwelzijnswet. Voor het toedienen van schadelijke stoffen en schuldig verzuim werden ze vrijgesproken. Ze werden veroordeeld tot werkstraffen van 200 tot 300 uur en 400 euro boete. Ze moeten ook schadevergoedingen betalen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 27/05/2023.

vorige volgende