Het Huurderssyndicaat in Hasselt roept op om huursubsidies uit te breiden. Voorlopig focust het woonbeleid zich vooral op kopers. “Dat zelfs je derde of vierde woning nog fiscaal aftrekbaar is, dat begrijp ik niet.”

Volgens cijfers van de Europese Centrale Bank kampen 130.000 (Belgische?) gezinnen met chronische betaalproblemen. Dat houdt in dat (meer dan) de helft van het inkomen gaat naar het betalen van de huur. Het Huurderssyndicaat vindt dat onaanvaardbaar. Onder het motto ‘1/3 is de max’ roepen ze op tot het uitbreiden van de huursubsidies.

Toon Machiels, coördinator van het Huurderssyndicaat: “Het Vlaamse budget voor Woonbeleid gaat volledig naar eigendomverwerving. Wij roepen op om dat budget uit te breiden naar huurders. Volgend jaar zal de Vlaamse regering daar een definitieve beslissing over moeten nemen”, aldus Machiels.

Sociale woningen

Bij het huurderssyndicaat kunnen alle huurders terecht die een woninghuurcontract afsluiten. Een van die huurders is Wendy Knaepen. Ze huurt al zes jaar een private woning. “Ze trekken de kopers van woningen te veel voor. Bij een eerste woning kan ik dat nog begrijpen. Maar als ze meerdere woningen bezitten en het na de derde woning nog fiscaal aftrekbaar is, dat begrijp ik niet.”

De vorige Vlaamse regering had een plan opgemaakt voor 43.000 nieuwe sociale woningen. De huidige regering heeft dat aantal verlaagd naar 23.000 woningen tegen 2023. “Er moeten net meer sociale woningen komen”, vervolgt Knaepen. “Tijdens mijn vrijwilligerswerk kom ik geregeld daklozen tegen en dan merk ik dat het zo niet verder kan. Een uitbreiding van de subsidies is in ieder geval een stap in de goede richting.” De campagne voor de uitbreiding van de huursubsidies is ondertekend door een dertigtal sociale organisaties.

“Onbetaalbaar”

In een kraakpand in Runkst kwamen de actievoerders samen om hun campagne voor te stellen. Ze nodigden ook enkele politici uit voor een debat. Kim De Witte (PVDA+), lijsttrekker van de Limburgse Kamerlijst, sloot zich aan bij de mening van het Huurdersyndicaat. “De situatie is ernstig. Er is duidelijk een probleem met het Vlaamse en federale woonbeleid. Ik ben zelf ook huurder. Ik betaal 750 euro per maand en heb een inkomen van 1500 euro netto. De helft ben ik daar dus maandelijks van kwijt. Door de schaarste op de huurmarkt kunnen verhuurders ook nog eens hoge eisen stellen.”

Aan de andere kant van het politieke spectrum, maar akkoord met De Witte: Vlaams volksvertegenwoordiger Chris Janssens (Vlaams Belang). “De sector van de private huur wordt steeds meer een ‘restsector’ in het Vlaamse woonbeleid. De woonbonus focust zich bijvoorbeeld op eigendom verwerven. Dat is niet verkeerd, integendeel, een woning bezitten is samen met werk hebben een garantie om uit de armoede te blijven. Maar wie niet genoeg middelen heeft, verdient ook overheidssteun”, meent Janssens.

Jelle Engelbosch (N-VA), gemeenteraadslid uit Sint-Truiden, denkt er anders over. “Ik vrees dat het uitbreiden van de huursubsidies weinig effect gaat hebben. Dat wordt onbetaalbaar. Mijn partij stelt voor om de private woonmarkt te versterken. Daarbij moeten we op zoek gaan naar andere woonvormen, zoals co-housing. Op de huidige markt zal de alleenstaande met een vervangingsinkomen altijd benadeeld worden ten opzichte van het werkende koppel”, aldus Engelbosch.

Eigendom vs Sociaal vs Privaat

Lydia Peeters (Open VLD), burgemeester van Dilsen-Stokkem, vindt dat we de huiseigenaars niet uit het oog mogen verliezen. “Ik ben het eens met het voorstel van het huurderssyndicaat. Maar ik vind dat dit niet alleen moet gelden voor private huurders, maar ook voor sociale huurders en woningeigenaren. We willen zo veel mogelijk huurders laten doorstromen naar het verwerven van een woning. Ik ben echter geen voorstander van vaste huurprijzen. Iedere woning is anders. Ik denk dat eigendomsrechten op de eerste plaats moeten komen”, vindt Peeters.

De burgemeester van Sint-Truiden, Veerle Heeren (CD&V) is het daar niet helemaal mee eens. “Er moet een evenwicht komen tussen sociale huur, eigendom en private huur. Ik vind dat we niet alleen moeten inzetten op eigenaarschap. Er zullen altijd huurders zijn en we mogen die niet verplichten om eigenaar te worden. Eigenaars moeten immers een spaarpotje hebben om hun woning te kunnen onderhouden. De woonbonus moet ook worden georiënteerd naar woningen die gerenoveerd moeten worden, niet naar nieuwbouw. Het budget dat daardoor vrijkomt willen we inzetten voor private huur”, zegt Heeren.

Meer woningen

De voorkeur van Vlaams volksvertegenwoordiger Els Robeyns (sp.a) gaat ook naar huren. “In een modern woonbeleid kan de focus niet meer alleen liggen op eigendomsverwerving en sociale huur. De regering kan de private markt niet links laten liggen. Het aanbod op de private huurmarkt krimpt niet alleen, maar de positie van de private huurder wordt ook steeds zwakker. Daardoor willen de verhuurders minder investeren.”

Volgens Robeyns zijn huursubsidies zijn een goed instrument op korte termijn. “Maar als je de betaalbaarheid van huurwoningen wil garanderen is de beste oplossing zorgen dat er meer woningen bijkomen dan gezinnen. Enkel het invoeren van subsidies zal op termijn de huurprijzen zelfs omhoog drijven”, besluit ze.

© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye