Vanaf vandaag kunnen bedrijven www.infopuntdiversiteit.be raadplegen met vragen rond de omgang met andere religies en culturen op de werkvloer. Het Antwerpse minderhedencentrum de8 wil met de nieuwe website de drempelvrees rond diversiteit op de werkvloer voor eens en altijd doorbreken.
Op de online helpdesk kunnen bedrijven in alle discretie hun vragen kwijt. Binnen 24 uur volgt bevestiging van de ontvangst en niet veel later neemt een medewerker persoonlijk contact op met het bedrijf. Inhoudelijke feedback volgt binnen tien werkdagen.
Handreiking
Een team deskundigen van de8 buigt zich over elke vraag en tracht instrumenten aan te reiken om tot een oplossing te komen. Omdat elke bedrijfssituatie uniek is en een frisse, onvooringenomen kijk vergt, bieden zij antwoorden op maat van het bedrijf. Tijdens de volgende maanden kan het bedrijf rekenen op steun en opvolging. “Wij kijken samen met het bedrijf hoe zij het probleem kunnen oplossen. Wij wijzen vooral op opties en proberen zelf
geen knopen door te hakken, maar het bedrijf te ondersteunen”, aldus Teamcoördinator Werk de8 Anja Boonen.
Drempelvrees
Het Infopunt Diversiteit speelt met dit meldpunt in op een actuele nood. De webstek richt zich tot Antwerpse bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar hulp of ondersteuning bij het managen van een diverse werkplek. Omdat ze niet weten waar ze zich aan kunnen verwachten, aarzelen velen om hun personeelsbestand kleur te geven. Vragen en onzekerheden zorgen voor de nodige drempelvrees. “De omgevingsanalyse die we in het kader van ons nieuw meerjarenplan opmaakte, heeft ons aangetoond dat veel zaakvoerders, leidinggevenden en personeelsverantwoordelijken vastzitten op vlak van verscheidenheid op de werkvloer. Met het project infopunt diversiteit willen wij daar komaf mee maken”, vertelt Boonen.
Vrijblijvend advies
Bedrijven weten vaak geen raad met enkele terugkerende problematische vragen: mogen moslims bidden op het werk of wat met verlof- en feestdagen (bv. ramadan). Bedrijven die zich willen engageren en intern een mentaliteitsverandering op gang willen brengen, kunnen een diversiteitsplan opstarten onder begeleiding van het Resoc. Anderen bleven tot nog toe op hun honger zitten. Zij kunnen voortaan terecht bij het Infopunt Diversiteit, dat vrijblijvend hulp en advies geeft bij ad-hoc problemen.
© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian
Dit artikel werd gepubliceerd door het kennisknooppunt interculturaliseren op 10/02/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 11/02/2009