Sinds eind januari heeft Diest een eigen inloopcentrum. Hoofddoel is ondersteuning van kansarme mensen, maar de organisatie wil meer dan dat. Het moet uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor iedereen die nood heeft aan gezelschap.
Het inloopcentrum kwam op initiatief van OCMW Diest, het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Hageland, kringwinkel Hageland en de Vlaspit. De bezoekers krijgen de eer om een naam voor het centrum te bedenken. Het inloopcentrum wil in de eerste plaats kansarme mensen ondersteunen. "In Diest kampen veel mensen met financiële problemen. Dat had ik niet verwacht", zegt Inge Peeters, medeoprichter van het centrum.
Geen stigma
Het inloopcentrum moet evolueren tot een ontmoetingsplaats voor iedereen, ongeacht inkomen, afkomst of leeftijd. "We willen niet het stigma 'alleen voor de armen' krijgen", zegt Peeters.
"Het centrum wil meer bieden dan ondersteuning en goedkope maaltijden", vult Eric Verbauwen aan, één van de zeven vrijwilligers in het centrum. "Onze bezoekers kunnen zelf activiteiten voorstellen, zoals een filmavond of een stadswandeling. In Diest wonen veel eenzame en alleenstaande mensen. Op deze manier kunnen ze hun kennissenkring uitbreiden."
Profiteurs
Bezoekers van het inloopcentrum kunnen op maandag en woensdag genieten van een warme maaltijd, bereid in de keuken van de Vlaspit. Dit sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel biedt werk aan ongeveer tachtig bewoners. De meesten werken in de kaarsenfabriek, maar ook het sociaal restaurant biedt werkgelegenheid. Een warme maaltijd kost 2,5 of 5 euro, afhankelijk van het inkomen van de bezoeker.
"Niet alleen het inkomen telt. Iemand met een hoger inkomen, maar veel schulden, kan bij ons ook goedkoper eten. Profiteurs heb je altijd, maar ik hoop dat onze bezoekers eerlijk zijn", verklaart Peeters.
Huisje zonder haat
In het inloopcentrum is iedereen welkom. Peeters somt op: "Op dit moment krijgen we vooral oudere mensen op bezoek. Ook patiënten uit de psychiatrie komen hier geregeld een koffie drinken. Goed, want zo kunnen we de taboesfeer rond psychiatrie doorbreken. Alleenstaande moeders weten ons nog niet te vinden. Dat is jammer, want de kinderen kunnen hier een verse maaltijd krijgen."
"Het inloopcentrum streeft naar een zo breed mogelijke doelgroep", vertelt vrijwilliger Engin Ünver tot slot. "De inwoners van Diest hebben diverse nationaliteiten en leven in uiteenlopende gezinssituaties. Als we alle mensen kunnen aanspreken, zijn we pas echt goed bezig. We ontvangen iedereen op dezelfde positieve manier. Het is hier een 'huisje zonder haat'."
© 2011 - StampMedia/Xios - Liesbeth Merckx