Vannacht staat er in de Verenigde Staten een eerste debat op het programma tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Zij nemen het tegen elkaar op om te bepalen wie huidig president Obama zal opvolgen. Over andere kandidaten wordt ondertussen met geen woord meer gerept. Die zijn er nochtans wel degelijk, hoewel ze zelden of nooit nieuwsaandacht krijgen. Of weet u wél dat de De Groene Partij en de Libertijnse Partij een kandidaat naar voor schuiven?

Heel wat kiezers lijken niet echt gelukkig te zijn met Hillary Clinton of Donald Trump als mogelijke opvolgers van President Obama. Trump is zelfs de steun aan het verliezen van zijn eigen Republikeinse Partij. Toch zijn er alternatieven voor de onbesliste kiezer. Wij stellen de twee belangrijkste outsiders aan u voor.

Jill Stein for president #itsInOurHands

Dr. Jill stein is de kandidaat voor De Groene Partij. Het is niet de eerste keer dat ze een poging doet om in het Witte Huis terecht te komen. In 2012 stelde ze zichzelf ook al kandidaat. Ze heeft momenteel het record van ‘meeste stemmen ooit gekregen door een vrouw’, met meer dan 400.000 stemmen in 2012. Stein groeide op in Illinois, maar woont tegenwoordig in de staat Massachusetts. Ze is afkomstig uit een joods gezin, maar ziet zichzelf als een agnost, iemand die niet zeker is of er een hogere macht bestaat. Haar campagne spitst zich vooral toe op gelijke rechten en het milieu. Ze vecht voor een goede toekomst voor alle jongeren, en wil school gratis maken voor iedereen, vanaf de kleuterklas tot de universiteit. Als ‘running mate’ kiest ze Ajamu Baraka, een mensenrechtenactivist.

Gary Johnson for president

Gary Johnson is de kandidaat voor de Libertijnse Partij. Hij is twee keer verkozen geweest als gouverneur van de staat New Mexico, toen nog als lid van de Republikeinse Partij. Hij is bij de presidentsverkiezingen ook geen onbekende, want in 2012 deed hij al mee in de ‘primary’ voor de Republikeinen. Hij verloor toen van Mitt Romney. Johnsons campagne focust zich vooral op de financiële problemen van de Amerikaan. Hij wil de belastingen verlagen en het economisch model herbekijken. Als hij president wordt, zal de Amerikaan volgens hem in een rijk en gelukkig Amerika leven. Zijn argument om dat te staven is de economie van New Mexico, die hij tijdens zijn gouverneurschap een boost gaf.

De Boze Bernie-supporter

Ondertussen is aan het licht gekomen dat de democratische partij geprobeerd heeft om Bernie Sanders’ campagne te boycotten, en dat kan Stein wel eens goed uitkomen. Er zijn veel Sanders-supporters die weigeren om op Clinton te stemmen, en in plaats daarvan voor Stein zullen kiezen. Als dit ook echt gebeurt, kan dat wel eens een serieuze boost betekenen voor het percentage van Stein.

Maken ze een kans?

Volgens de poll van The Washington Post en ABC News haalt Johnson de hoogste cijfers van de twee. Hij komt met 8% nog min of meer in de buurt van de 15% die hij nodig heeft om als derde partij mee te mogen doen in de televisiedebatten. Stein haalt ongeveer 4%. De kans om haar op het scherm te zien in één van de debatten, lijkt onbestaande.

© 2016 - StampMedia - Arthur Van Duyse