Het Jazz Station in het Brusselse Sint-Joost is een plek waar een divers publiek samenkomt om allereerst te genieten van een kwaliteitsvol muziekaanbod en eventueel een drankje te consumeren.
Op klaarlichte dag zou je er zomaar voorbijlopen, maar zodra de nacht valt en de zwoele jazzy klanken vanuit de toegangspoort van het Jazz Station weerklinken, is het moeilijk om niet binnen te gaan. Het jazzcafé is een plek waar muzikanten uit heel België, en soms ook internationale artiesten hun muziek komen delen met een divers publiek. Jazz station is, in tegenstelling tot andere jazzcafés, een plek waar kwaliteit en muziek de prioriteit zijn. Je kan er uiteraard ook een Belgisch pilsje drinken en een portie gemengd om te delen, maar de artiesten en hun jazz staan op de voorgrond.
“We zijn bevriend met de jongen die vanavond gaat optreden, en zelf spelen we ook graag jazz”, horen we van twee jonge meisjes die voor de eerste keer in het Jazz Station aanwezig zijn. “Jazz is iets wat je samen doet. Als je in hetzelfde ritme zit, voelt dat echt fantastisch aan en voel je een onuitgesproken band met heel de zaal.”
Net dat is hetgene waar het Jazz Station voor staat, een ode aan muziek die voorrang geeft aan de kwaliteit ervan. België is samen met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk één van de eerste landen waarin Amerikaanse jazz haar intrede maakt. En ook vandaag is de jazzcultuur nog een groot aspect in de Belgische muziekwereld.
Versmelting van oud en nieuw
Opvallend aan Jazz Station is dat het hele concept plaatsvindt op een unieke locatie. “Wat ons specifiek aanspreekt hier, zijn de oude gebouwen. Een oud station dat gerenoveerd is en dat nu gebruikt wordt als concertzaal. Een heel mooie architectuur en een leuke mix van oud en nieuw. We kunnen hier rustig zitten aan een tafeltje, iets drinken en genieten”, klinkt het bij een koppel dat hier ook voor de eerste keer een concert komt bijwonen.
In de grote zaal wordt de aandacht getrokken naar het podium waar de instrumenten klaarstaan om bespeeld te worden. Voor het podium staan een aantal tafeltjes die het publiek uitnodigen om zich te settelen. “Gezellig en schattig”, weerklinkt het bij andere toeschouwers.
“Ons publiek is een versmelting van verschillende generaties” – Marie (medewerkster Jazz Station)
Gevarieerd publiek
Ons valt het op dat de concertgangers bestaan uit zowel jongere als oudere mensen. “We hebben een enorm gevarieerd publiek, een versmelting van verschillende generaties”, zegt Marie, medewerkster van Jazz Station. “Er is een publiek dat vaker terugkomt, die zijn meestal wat ouder, maar er zijn dan weer andere concerten die vooral het jong publiek aantrekken.” Op dinsdag is er dan ook een jamsessie en daar is vaak een jong publiek aanwezig, dan kan iedereen zijn instrumenten meebrengen en spelen voor een crowd. Het Jazz Station voorziet ook een aantal cursussen en workshops waar iedereen zich zo vrij mag voelen om hier aan deel te nemen.
De coronacrisis heeft ook op het Jazz Station een kleine impact gehad. Veel concerten werden afgelast of uitgesteld, maar dat heeft niets aan de populariteit van het centrum afgedaan. Volgens Marie, werkneemster van Jazz Station, komen er nog altijd veel aanvragen van artiesten binnen om te mogen optreden. Marie: “We zitten vaak samen om het programma van de komende weken te bepalen en kiezen zo de beste muzikanten uit om ons publiek tevreden te stellen.”