Onze reporter Stef (23) trok naar de Duitse Vrijstaat Thüringen en ontdekte er een culturele en historische schat. De roots van ons Belgische koningshuis en indrukwekkende kunstcollecties en tentoonstellingen zijn er onder meer te vinden, met een snuifje gastronomie (en wijn!) als bonus. Jena en Gotha blijken twee boeiende, historische steden die zichzelf na de val van de DDR moesten heruitvinden in de herenigde Bondsrepubliek - en daar goed in slaagden.
Het sprookjesachtige Thüringen is tijdens de feestdagen een drukbezochte streek, maar deze Duitse deelstaat kijkt nu al vooruit naar het volgende toeristenseizoen. Vooral de lichtstad Jena bereidt zich voor op 2015: het UNESCO-jaar van het Licht.
Met Thüringen komen meestal de grote steden als Weimar en Erfurt ter sprake. Naast deze reuzen zijn er enkele kleine pareltjes te vinden die niet over het hoofd mogen worden gezien. Eén daarvan is Jena: universiteitsstad sinds de zestiende eeuw, cultuurstad sinds de achttiende eeuw, industriestad sinds de negentiende eeuw en lichtstad sinds de val van de DDR in de jaren negentig. Grote namen als Goethe, Schiller, Luther en Zeiss zijn met de stad verbonden en met meer dan 100.000 inwoners moet het niet onderdoen voor andere toeristische trekpleisters.
Johannestoren
In de eerste plaats is Jena een studentenstad. De Friedrich Schiller universiteit telt ongeveer 25.000 studenten die zijn verdeeld over een tiental faculteiten waaronder theologie, recht, informatica en verschillende wetenschapsrichtingen. De uitgaansbuurt bij uitstek voor de studenten is de Wagnergasse. Net als de Temple Bar in Dublin is dit een straat waar uitsluitend cafés en kroegen gelegen zijn, de zogenaamde Kneipen. In 2015 krijgt de buurt een grondige opknapbeurt en komen heel wat cafés in de steigers te staan.
Volgens een stadslegende lopen de studenten liever niet onder de Johannestoren door. Wie dat wel doet, zou slechte punten halen. Bijna onvermijdelijk tijdens een nachtje stappen, want de weg vanaf de grote markt tot de Wagnergasse loopt onder de toren door.
Net als in Berlijn en Parijs vonden literaire en filosofische salons plaats in Jena. (Foto: © Stef Vananderoye)
Jaar van de Romantiek
In het kader van het UNESCO-jaar van het Licht kiest Jena voor het thema Romantiek. Geen verrassing, want samen met Weimar ligt Jena aan de basis van de Duitse romantische stroming. Denkers en schrijvers zoals Goethe, Schiller, Fichte, Novalis en de gebroeders Schlegel vonden er hun thuis. Het Fromannhuis en het Romantikerhaus zijn hier getuige van.
Net als in Berlijn en Parijs vonden literaire en filosofische salons plaats in Jena. Beroemde denkers en schrijvers kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer. In het Romantikerhaus van Fichte leer je hoe de Klassik van Goethe en Schiller uitmondde in de Romantik van Schlegel Tieck en Novalis. Zij worden beschouwd als de grondleggers van de vroegromantiek.
Voor het jaar van de Romantiek worden in het voorjaar in het stadsmuseum en het Romantikerhaus tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Naast de traditionele musea en evenementen, worden een heleboel activiteiten georganiseerd: slam-wedstrijden, picknickconcerten, wedstrijden op Youtube en flashmobs.
Natuur, sport & cultuur
Jena ligt midden in een prachtig natuurgebied, het Saaledal, genoemd naar de rivier die er door stroomt. Het landschap kan te voet of met de fiets doorkruist worden en op de rivier kan je aan watersport doen. Voor wie niet genoeg van cultuur krijgt, zijn er het Theaterhaus en de Kultur-Arena.
In het midden van de stad staat de Jentower, met 159m het hoogste gebouw van Jena. Eind jaren zeventig werd het gebouwd als onderzoekscentrum voor de Zeiss firma. In 1999 werd het gerenoveerd en kreeg het de huidige moderne look. In de toren bevinden zich naast kantoren een hotel en een luxerestaurant met uitzicht op de stad. Wie houdt van shoppen kan terecht in de Goethe-galerie, een winkelcentrum in de buurt van het Ernst Abbe gedenkteken. Je kunt er heel goed zien hoe de moderne architectuur samenkomt met de historische gebouwen.
Bekijk de fotoreportage van Thüringen hier:
http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157649979478800/
Wie extra voordeel uit zijn bezoek aan Jena wil halen, kan een Jenacard aanvragen bij de toeristische dienst. Hiermee krijg je korting op een twintigtal bezienswaardigheden en activiteiten.
© 2015 – StampMedia – Stef Vananderoye