De Amerikaanse politicus en mensenrechtenactivist Jesse Jackson was in Antwerpen. Hij sprak er een 150 tal studenten uit Nederland en Vlaanderen toe en beantwoordde hun vragen. "Je moet je identiteit niet verliezen, je moet ze delen," zei de dominee. "Iemand hoeft jou niet te mogen maar hij heeft niet het recht om je te ontkennen."
Jesse Jackson deed twee keer een gooi naar het presidentschap in Amerika en bereidde zo de weg voor Barack Obama. Het evenement vond plaats in de Darwin zaal van de zoo. Het begon met een lezing van de dominee en eindigde met vragen van de studenten. Jackson pleitte voor een alternatieve globalisering en contact tussen jongeren van alle continenten, alle geloofsovertuigingen en achtergronden.
's Avonds gaf hij nog een lezing voor 300 tal Vlaamse ondernemers, in aanwezigheid van Minister-president Kris Peeters. Hij praatte over de kracht van de jeugd, de ramp in Haiti en de kracht van een droom. “Mijn religie maakt me politiek maar mijn politiek maakt me niet religieus,” zei hij. “We moeten dromen tot elke mond gevoed wordt en elk lichaam productief is.” Vandaag reist hij naar Duitsland en Nederland om lezingen te geven over leiderschap.
Elkaar ontmoeten en communiceren
"Op welke manier hebben Martin Luther King en Nelson Mandela u geïnspireerd?" vroeg een student. Jackson: "Ze waren allebei zeer moedig en bereid om offers te brengen. Ze zaten lang in de cel voor een hoger doel dan hun eigen belang en wilden er zelfs voor sterven."
“Ik vraag me af in hoeverre minderheidsgroepen het best kunnen wegen op de politieke agenda,” vroeg een allochtone student van de KU Leuven. Jackson: “Aanvaard de dingen niet zomaar, vecht tot dat ze zijn zoals het moet. Als de jeugd droomt, en haar dromen met passie en overtuiging nastreeft, komen die dromen uit… “We moeten mekaar ontmoeten en communiceren. Als je de gevestigde krachten van deze wereld uitdaagt, krijg je een terugslag. Maar politieke leiders moeten omgaan met hun littekens en pijn. En Obama kan de uitdaging aan,” besluit hij.
"Inspiratie om niet op te geven"
Voor sommige studenten en aanwezigen was de ontmoeting met Jackson al een droom die uitkwam. “Jesse Jackson is iemand die veel voor het sociaal doel van de wereld betekent, zijn komst naar Antwerpen is zeker een goed signaal,” aldus Layla Zijp, organisator van het evenement. “Jongeren stimuleren is ons grootste doel, het was een eer om Jesse Jackson te mogen ontvangen,” voegde haar collega Carl Van Dijk van het Ondernemersplatform VKW toe.
Leoni Kikuma was zeer onder de indruk, “hij geeft inspiratie om niet op te geven!” Maar sommige mensen zijn minder optimistisch. Farah El Kasmi: "Er is nog altijd discriminatie in België, zijn komst naar Antwerpen gaat weinig veranderen. Verandering moet van hier komen."
© 2010 – StampMedia – Lisa A. May
Dit artikel werd gepubliceerd door MO*-online op 04/02/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 04/02/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 05/02/2010