Dit jaar hebben de jeugdbewegingen gekozen voor een gezamenlijk thema, armoede. “Armoede is iets wat heel hard leeft nu, 1 op 5 kinderen heeft te maken met een vorm van armoede”, vertelt Jan Vansantvoet van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kansarmoede en extreme armoede, het valt op dat een deel van de kinderen van de jeugdbeweging te maken heeft met kansarmoede.
Creatief omgaan met armoede
Het is niet makkelijk voor een leidingsploeg om om te gaan met armoede. Ouders aanspreken op hun financiële toestand ligt niet voor de hand. “We laten onze leiding in het begin van het jaar op huisbezoek gaan om de betaling van het lidgeld in orde te brengen”, zegt Toon Fonteyne van KSJ-KSA-VKSJ, “dat vergemakkelijkt het praten over de financiële toestand en zo kunnen de ouders meteen aangeven of er problemen zijn. Elke beginnende leider kan ook een animatorencursus volgen en daar wordt specifiek stilgestaan bij ‘hoe spreek je ouders aan’”.
Als er weet is van gezinnen die krap bij kas zijn, wordt er gekeken of het haalbaar is voor de groep om eventuele kosten zelf te betalen. Een tweedehandsverkoop van uniformen moet de kosten drukken. “Een groep kan ook nog altijd een beroep doen op het solidariteitsfonds”, aldus Karolien Frederickx van Chirojeugd-Vlaanderen. Iedere jeugdbeweging heeft een bepaald bedrag dat kan worden gespendeerd aan het betalen van kampen en andere activiteiten.
Gewoon feesten
Op de Dag van de Jeugdbeweging werd er in de eerste plaats vooral gefeest. Door heel Vlaanderen kwamen de leden van alle jeugdbewegingen buiten in hun uniform. Ze konden allemaal genieten van een uitgebreid onbijt. Er werd subtiel verwezen naar het gezamenlijke jaarthema, zodat de jongeren eens stil konden staan bij het idee dat het niet voor iedereen evident is. De dag eindigde in de Nacht van de Jeugdbeweging.
© 2011 - StampMedia - Tekst: Thomas Verstrepen, foto: Leen Bierque
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 25/10/2011