© Joppe Nuyts
reacties (0)

Antwerpen is een majority-minority city (een stad waar minderheidsgroepen de meerderheid van de bevolking vormen) en staat daarmee in dezelfde lijst als Rotterdam, Brussel en zelfs New York. Helaas is die culturele diversiteit in Antwerpen niet altijd zichtbaar. Youth Zone, een jeugdwerking die de artistieke talen­ten van jongeren stimuleert, wil daar iets aan veranderen.

Youth Zone zag het licht na de rellen in de Antwerpse wijk Luchtbal in 2016. Die kwamen er nadat Abdel Arbi hardhandig was aangepakt door de Antwerpse politie. “Na zijn arrestatie zijn jongeren van de wijk op het Terloplein samengekomen om politiecombi’s te bekogelen. Ik heb nog geprobeerd om ze tegen te houden,” zegt Rodney, initiatiefnemer en bestuurslid van Youth Zone. “Ik begrijp hun woede; toen ik jonger was maakte ik gelijkaardige situa- ties mee. Maar dat wil niet zeggen dat hun aanpak goed was. Helaas wilde niet iedereen luisteren.”

Uit de isolatie breken

“Ik had al eerder het idee om iets als Youth Zone op te richten. Toen ik de rellen zag gebeuren, wist ik dat het moment was aangebroken om iets te doen voor de jongeren van de wijk Luchtbal. Het idee was om deze jonge mensen in een positief daglicht te plaatsen en hen een stem te geven”

Amanda, penningmeester van Youth Zone vult aan: “Rond mijn elfde verhuisden we van Berchem naar Luchtbal. Er was daar niets te doen. En dus bleef ik thuis en tekende ik de hele dag. De jongeren van mijn generatie kenden elkaar niet echt, waardoor we wat geïsoleerd geraakten.”

Empoweren

Michael, voorzitter van Youth Zone, legt uit dat de oprichters verschillende methodes hebben bekeken om te zien wat zou werken. “Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de artistieke talenten van jongeren te stimuleren: rappen, slam poetry, graffiti ,etc. Op die manier kunnen we ze empoweren en een netwerk aanbieden.”

“Het geeft voldoening om de jongeren te zien evolueren. We geven hen een duwtje in de rug om een mooie toekomst op te bouwen,” zegt Amanda. “We zijn erin geslaagd om een familiale sfeer binnen Youth Zone te creëren en we zijn trots wanneer we zien dat sommige jongeren die elkaar ontmoeten bij Youth Zone, ook daarbuiten afspreken om bijvoorbeeld samen naar de studio te gaan.”

“Vroeger was onze doelgroep jongeren tussen 12 en 21 jaar, maar dat evolueerde naar 14 tot 25 jaar,” zegt Rodney. De standplaats is in Antwerpen-Luchtbal, maar ook jongeren van andere districten en wijken zijn hier welkom. “We hebben leden gehad die van buiten Antwerpen kwamen. Zo waren er zelfs uit Leuven en Beveren.”

vorige volgende

Reacties

Plaats een reactie