Jeugdhuis Club 9 opende op zaterdag 26 maart in Beringen haar indoor skatepark Skatefactor 9. Een vijftiental jongeren bouwdesamen met het jeugdhuis de afgelopen maanden het park op. “Jongeren hebben in Limburg geen plek om indoor te skaten.”

Een groep jongeren nam zelf het initiatief om een indoor skatepark te bouwen in Beringen. Dat werd Skatefactor 9, in samenwerking met jeugdhuis Club 9. “We hebben nu eindelijk een plek waar we kunnen skaten als het regent”, klinkt het.

Geen overdekte skateplek

“In Limburg is er geen plek waar jongeren overdekt kunnen skaten”, vertelt een van de initiatiefnemers Glenn (19). “Als je indoor wilt skaten, moet je al snel naar Antwerpen of Nederland gaan. In Eksel is er wel een indoor BMX-park maar daar mag je als skater natuurlijk niet binnen.”

© Matthias Vanherle

Dat gebrek werd door jongeren op Facebook maar al te vaak duidelijk gemaakt. “Er waren veel pagina’s waarop jongeren vroegen naar een indoor skateplek”, legt Glenn uit.

Voor/door jongeren

Jongeren benaderden daarom zelf het jeugdhuis zelf met de vraag of ze er geen indoor skatepark mochten opbouwen. “Het idee paste perfect in ons ‘Do it yourself’-project”, legt Club 9-projectcoördinator Michiel Claes uit. “In plaats van een protestpagina aan te maken en af te wachten of daar een antwoord opkwam, konden ze zelf iets ondernemen en een skatepark opbouwen.”

De jongeren bouwden zelf de skatetoestellen. “Het was makkelijker dan ik dacht”, vertelt Simon (17)“Alles verliep vlot. Of misschien leek dat alleen maar zo omdat ik de makkelijke dingen mocht doen”, lacht hij.

Signaal aan de gemeente

De jongeren willen met het indoor skatepark ook een signaal geven aan de gemeente Beringen . “We weten dat de gemeente in de toekomst een skatepark zal bouwen”, vertelt Claes. “We hopen dat we hen met dit initiatief  kunnen overtuigen om dat indoor te doen.”

Skatefactor 9 zal tot eind 2017 openblijven. Daarna zal het verhuizen naar de nieuwe locatie van het jeugdhuis.

© 2016 – Stampmedia – Matthias Vanherle


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 31/03/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang Van Limburg - online op 31/03/2016