Praat met elkaar, zeggen experts die de oorzaak van psychische problemen bestuderen. Maar hoe doe je dat? Bij Jeugd@viseurs, een initiatief van Eerste Hulp Bij Jongeren, leren ze hoe je met problemen van vrienden kunnen omgaan. “Bij vrienden kun je altijd terecht.”

Jeugd@viseurs is een initiatief van het Eerste Hulp Bij Jongeren (EHBJ), het vormingsteam van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Jongeren tussen 15 en 18 jaar kunnen jeugd@viseur worden na het volgen van een cursus. Ze worden het aanspreekpunt voor hun vrienden wanneer die met een probleem kampen.

Vrienden helpen vrienden

De meeste jeugd@viseurs zijn al een houvast voor hun vrienden. Jill (21), intussen zes jaar actief als jeugd@viseur, heeft er nog geen dag spijt van. “Ik was al iemand waarbij vrienden met hun problemen terecht konden. Ik heb als jeugd@viseur mijn sociale vaardigheden nog meer kunnen aanscherpen.”

Iedereen kan een aanspreekpunt worden, stelt Jill: “Wanneer een vriend of een klasgenoot er wat moedeloos bijloopt, knoop er dan een gesprek mee aan. Je kan op die manier al heel wat betekenen.”

Als jeugd@viseur help je overigens niet enkel vrienden, je breidt je sociale netwerk ook uit. “Je creëert automatisch een vertrouwensband met je collega-jeugd@viseurs. Je leert niet enkel sociaal te zijn naar je vrienden toe, je krijgt er ook een nieuwe vriendengroep bij.”

Anoniem forum

Ook online kunnen jongeren bij de jeugd@viseurs terecht voor hulp. QWENI is het nieuwe online eerstehulpsforum dat begin dit jaar werd opgestart. Met het internetforum willen de jeugd@viseurs hun doelgroep verbreden. “Online zijn het niet enkel vrienden die elkaar helpen, maar jongeren van alle leeftijden en achtergronden die elkaars problemen proberen op te lossen.”

Op het forum kunnen jongeren anoniem een vraag posten. Het is een laagdrempelige manier van hulpverlening voor jongeren. “Op de startpagina kun je kiezen uit tien thema’s waarbij je een vraag kunt posten. Op lange termijn hopen we dat niet enkel de jeugd@viseurs zullen antwoorden op vragen, maar dat jongeren ook reageren op de vraag van een ander. Positieve verhalen zijn bovendien ook altijd welkom op het forum.”

© 2015 – StampMedia – Tekst: Mandy De Clercq, foto: Chiara Bonardo



Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 18/09/2015