In Vlaanderen is één op tien kinderen slachtoffer van fysiek of verbaal geweld door hun ouders. Op 19 november, Werelddag tegen Kindermishandeling, wil BZN Atlas voor de vierde keer de aandacht vestigen op deze problematiek. Blikvanger wordt STUKYOUTOO, een jongerenproject rond huiselijk geweld.

De Antwerpse organisatie BZN Atlas wil de wortels van de geweldsproblematiek aanpakken. “We denken in de samenleving vaak dat het goed gaat,” zegt Aleydis Ceulemans, coördinatrice van BZN Atlas, “maar eigenlijk gaat het met een heel deel van de kinderen niet goed. Elke week lees je in de pers over een kind dat door de ouders, stiefouders, vrienden of relaties van de moeder misbruikt is.”

STUKYOUTOO

Kindermishandeling is nog steeds de tweede doodsoorzaak van kleutersterfte in Vlaanderen. Met projecten zoals het Triple P programma rond positief opvoeden, wil BZN Atlas ouders bijstaan met ondersteunende opvoedingstips. Om het belang van deze problematiek extra aandacht te geven, organiseert BZN Atlas op 19 november voor de vierde keer een dag rond huiselijk geweld. Hoofdproject dit jaar is STUKYOUTOO, een idee naar het Nederlandse STUK theater.

STUK

“Har Tortike organiseerde enkele jaren geleden in Nederland een week rond geheim geweld”, vertelt Ceulemans. “Na dat project werd hij aangesproken door een jongen uit Amsterdam West. De jongen wilde een vriendin die het slachtoffer was van huiselijk geweld helpen. Dat is uiteindelijk gegroeid tot een groot project waarbij Har met zeven jongeren werkte rond hun eigen ervaringen met huiselijk geweld.”  Het resultaat kreeg de naam STUK mee. In 2007 stond Bzn Atlas naar aanleiding van de Werelddag op 19 november in het Centraal Station. STUK speelde die dag zowel overdag als ’s avonds voor verschillende Antwerpse scholen.

YouTube

In samenwerking met het Algemeen Meldpunt voor Kindermishandeling besloot Tortike om nog een stap verder te gaan. Tortike wilde jongeren filmpjes rond huiselijk geweld laten maken. “Tijdens zijn zoektocht ontdekte Har dat er op YouTube niets van kwalitatieve waarde terug te vinden is rond huiselijk geweld”, legt Ceulemans uit. “Terwijl het internet wel de eerste informatiebron is voor jongeren wanneer ze een probleem hebben. Via eigen filmpjes zouden veel meer jongeren aangesproken kunnen worden.” De eerste filmpjes werden gemaakt in het Centrum voor Integrale Gezinszorg Bzn De Stobbe, waar jonge moeders hun verhaal vertelden.

Pius-X

Voor de verdere uitwerking van het project werd er een beroep gedaan op enkele Antwerpse scholen. De laatstejaars humane wetenschappen van het Pius-X instituut werken al sinds september aan filmpjes rond huiselijk geweld. Ook het Atheneum wil in de toekomst een gelijksoortig project opstarten. “Acht weken lang krijgen de leerlingen een workshop rond huiselijk geweld, en krijgen ze tijd om hun filmproject uit te werken”, vertelt Ceulemans. “De onderwerpen van de filmpjes gaan zowel over het beleid, als over de poëtische invalshoek van geweld.” De jongeren worden begeleid door onder andere Jonah Rens, die ook de vormgeving deed voor STUK in Nederland, en Justin Waerts. Zij volgen de projecten op en staan de jongeren bij met raad en daad.
De filmpjes zullen op 19 november officieel voorgesteld worden. Er wordt verder een werkmap ter beschikking gesteld over het project als leidraad voor andere scholen.

© 2008 – StampMedia – Carmen Van Oers