Donderdag 26 april ontving Antwerp Expo meer dan 160 leerlingen uit de laatste graad van het ASO en TSO. Doel van de dag was jongeren warm te maken voor een carrière in de technologie- en wetenschapssector. De interesse in deze sectoren staat op een laag pitje.

Wetenschap en technologie zijn niet meteen sectoren waar jongeren warm voor lopen. Ze hebben te kampen met een saai imago. Daar wil het project WINT (Wetenschap, Innovatie en internationalisering, Netwerken en Technologie) met deze doe-dag verandering in brengen. "We willen leerlingen op een toffe en interactieve manier laten kennismaken met de wereld van wetenschap en technologie. Zo krijgen ze meer inzicht in de praktijk en kunnen ze voorbij het oubollige, theoretische imago kijken", zegt Christine Beckers, coördinator van het project.

Rolmodellen

Zeven bedrijven namen deel aan het evenement. Onder hen onder meer Defensie, Volvo en de NMBS-holding. De jongeren konden bij elk bedrijf gaan proeven van alle aspecten van het bedrijfsleven en vragen stellen aan de experts ter plaatse. Die deskundigen zijn van cruciaal belang in het aantrekken van jongeren. "We proberen er altijd voor te zorgen dat er geschikte rolmodellen zijn. Die voorbeelden ontbreken vaak in deze sectoren. Jongeren moeten naar iemand kunnen opkijken en zo een bepaald imago nastreven", zegt Beckers.

Mannenbastion

Elk bedrijf wordt gevraagd minstens één vrouwelijk personeelslid mee te brengen. Wetenschap en technologie staan bekend als mannenbastions en daar wil de organisatie op termijn verandering in brengen. "Het is belangrijk om ook meisjes te rekruteren in deze sectoren. Vrouwen aantrekken om in de wetenschappelijke sector een carrière uit te bouwen, blijft een pijnpunt." Op één bedrijf na, slaagde alle ondernemingen er in een vrouwelijk rolmodel mee te brengen.

Bedrijven

Voor de bedrijven zijn evenementen zoals WINT belangrijk. Om de toekomst van een onderneming te verzekeren, moet actief gezocht worden naar jong en ondernemend talent. Dat die toekomst van belang is, wordt geïllustreerd door het feit dat de deelnemende bedrijven de helft van de kostprijs van het evenement op zich nemen. De Vlaamse overheid bekostigde het overige deel.

Met dit project moeten jongeren uit de derde graad van het ASO en TSO aangemoedigd worden hogere studies aan te vatten in de richting van wetenschap en technologie. Alleen zo kan het nijpende arbeidstekort in de toekomst opgevangen worden.

© 2012 - StampMedia - Leen Baeten


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 29/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 29/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 29/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 29/04/2012