Zaterdag 16 juli verzamelden tientallen jongeren zich aan de VRT. De geplande ludieke actie voor een jongerenzender werd afgeblazen ten voordele van een minifeestje. De beslissing van de Vlaamse regering om een derde kanaal op te richten voor de jeugd maakte protest immers overbodig.

De nieuwe beheersovereenkomst die de openbare omroep heeft afgesloten met de Vlaamse regering werd vrijdag 15 juli goedgekeurd. Enkele weken voordien had Jeroen Lemaitre opgeroepen om op 16 juli actie te voeren aan de VRT. Volgens Lemaitre worden kinderen en volwassenen ruim bedeeld, maar vallen jongeren uit de boot. Bijgevolg voelt de jeugd zich 'in de kou gelaten' door de VRT. Uit frustratie zette hij daarom een symbolische actie op touw. Iedereen werd opgetrommeld om op een zomerse dag in winterkleren te verschijnen.

Gezien de onverwachte wending in de onderhandelingen werd de aanpak van de actie omgegooid. Mutsen en sjaals werden vervangen door feesthoedjes en slingers. Een reeks kleurrijke ballonnen sierde de VRT-ingang. Na afloop nam Jan Hautekiet zoals beloofd een bundel met wensen in ontvangst. Uit naam van de VRT bedankte hij alle opgedaagde jongeren en Lemaitre in het bijzonder voor hun actie.

Missie geslaagd

Organisator Lemaitre was zichtbaar opgetogen om te kunnen vieren. "Tot gisteren zagen we de toekomst somber in. We zijn tevreden dat we onze stem konden laten horen en de media en de beleidsmakers hebben bereikt. Nu hopen we dat de jongerenzender hoog inzet op dezelfde kwaliteit die we van de VRT gewend zijn."

Na de bekendmaking van het goede nieuws belde Ingrid Lieten (sp.a) initiatiefnemer Lemaitre op. "Alle initiatieven, klein en groot, hebben bijgedragen aan de besluitvorming", zo verzekerde de mediaminister. Diezelfde avond hadden de Vlaamse regering en de VRT een akkoord bereikt over de beheersovereenkomst. Daarin staat dat er een derde televisiekanaal komt, gericht op jongeren. Ketnet en Canvas worden losgekoppeld, zodat na 20.00 uur ruimte ontstaat.

Voorzichtig enthousiast

Vlaanderen mocht vooral niet achterop blijven hinken naast succesvolle buitenlandse jeugdkanalen, zoals het Nederlandse BNN. Een concrete invulling biedt zich nog niet aan. Lemaitre wil alvast dat het een zender wordt voor en door jongeren, waarin iedereen aan bod komt.

Stand-upcomedian Ramzi Zerquane, die een speech had voorbereid, is hoopvol maar voorzichtig. "Het zou mooi zijn dat via de nieuwe zender de focus naar diversiteit verschuift." Volgens hem blijven veel allochtone jongeren op hun honger zitten. "Inhoud is prioritair, want de commerciële jeugdkanalen bieden nu enkel muziek en entertainment."

Lemaitre kreeg de voorbije weken veel steun uit verschillende hoeken. Nu wil hij deze meningen en wensen bundelen tot een tekst, die hij de VRT bezorgt in de loop van de zomer. "Bij aanvang stond de VRT misschien wantrouwig tegenover mijn actie. Zij wisten toen ook nog niet wat de uitkomst van de onderhandelingen ging opleveren. Ze hebben toch open gereageerd en zich aangeboden als een welwillende gesprekspartner."

© 2011 - StampMedia - Yves Torbeyns, foto: Jan Homblé, VRT


Dit artikel werd gepubliceerd op www.radiovisie.eu op 21/07/2011.
Dit artikel werd gepubliceerd op www.belg.be op 21/07/2011.
Dit artikel werd gepubliceerd op www.nieuws.be op 21/07/2011.