Al meer dan een jaar zijn de haan en de leeuw in ons land aan het bekvechten. Ondertussen hebben we de meningen van politici, journalisten en intellectuelen gehoord. Maar wat denken jongeren over de toekomst van België? StampMedia gaat op onderzoek.

De scouts willen jongelui verenigen en hen waarden als solidariteit en engagement bijleren. Maar zijn die waarden ook belangrijk met betrekking tot de toekomst van België?

“Het is onze overtuiging dat een democratische samenleving nood heeft aan eerlijke mensen die solidair zijn met anderen en zich daar voor inzetten. Via scouting helpen wij om deze wereld een klein beetje beter achter te laten dan we hem gevonden hebben.” Dit staat te lezen op de officiële website van de scouts en verklaart in twee zinnen waarvoor hun jeugdorganisatie staat. Leidster Sarah: “Iedereen moet solidair kunnen zijn met elkaar. Solidariteit houdt niet op aan een lands- of taalgrens.”

In realiteit moeten we vaststellen dat de doestellingen van de website niet gehaald worden. “We willen solidariteit vooral bij onze leden onderling aanleren,” zegt Thomas, leider bij Scouts Maria Regina in Edegem. Ik geef toe dat er binnen onze scouts nog niet is nagedacht over de solidariteit tussen Walen en Vlamingen. Hoewel de scouts een nationale jongerenvereniging is, komen Waalse en Vlaamse afdelingen zelden met elkaar in aanraking. Leider Pieter vertelt dat hij op een wereldkamp één keer in contact is gekomen met leden van Waalse scouts. “Het samenwerken met de Waalse scoutsleden verliep echt heel vlot. Maar we gingen elkaar niet echt actief opzoeken.”

Ook al vullen de scouts het woord solidariteit tussen gemeenschappen niet duidelijk in, er heerst toch een andere mentaliteit dan doorgaans in de maatschappij. Alle leiders én leden voelen zich ten alle tijden meer Belg dan Vlaming. Leider Thomas: “Ik vind het hatelijk me te moeten categoriseren, maar als ik moet kiezen tussen Belg of Vlaming kies ik toch voor Belg. Je bent in dit land geboren en opgegroeid. Ik heb nog nooit gedacht: ik ben geboren in Vlaanderen.” Leidster Sarah drukt het nog anders uit: “Ik voel me geen Belg of Vlaming. Ik ben een wereldburger.”

“We zijn één land en geen twee groepen”, zegt Sarah. “Natuurlijk zijn er verschillen tussen Walen en Vlamingen. Zij zijn gewoon goed in andere dingen dan wij, maar dat maakt ze nog niet slecht”, vult Charlien aan. “We merken wel een cultuurverschil wanneer we op kamp gaan in het zuiden van het land. De dorpen hebben er minder huizen en het gaat er allemaal wat rustiger aan toe.” Wallonië kan binnen de jeugdvereninging op sympathie en begrip rekenen. Helaas moeten we concluderen dat de scouts geen voorbeeld voor samenwerking en communicatie onder de gemeenschappen vormt.

© 2008 - StampMedia - Vincent Van Nauw en Joke De Swert