In de Sanderusstraat in Antwerpen is een mystieke plek ontstaan waar je een verrassend universum van vrede kan ontdekken. Het atelier van Joods kunstenaar Avi Kenan, dat zich achter het oude Gerechtsgebouw verbergt, staat haaks op de recente gebeurtenissen in Brussel. “Vrede is een manier waarop ik leef met iedereen.”

Van 5 tot 30 juni nodigt wereldburger en artiest Avi Kenan (63) iedereen uit voor zijn kunstmanifestatie. Bedoeling is “de wereld met vrede te kleuren”. Kenan is autodidact kunstenaar van Joodse origine met 43 jaar carrière op te teller, en is inwoner van België sinds 34 jaar. Hij noemt ons land ‘het centrum van Europa’ en is verliefd op Antwerpen. Hij tekende donderdag voor de eerste manifestatie door kunstenaars van Joodse origine sinds de aanslag op het museum in Brussel.

Vrede roept

Door zijn kunst strijdt Kenan voor de vrede in harten en gedachten van mensen. “Vrede is een manier waarop ik leef met iedereen”, zegt Kenan. “Ik accepteer alle soorten mensen, van alle mogelijke klassen. Ik kijk nooit op anderen mensen neer op. Ik krijg het gevoel van vrede als ik creëer. Ik prijs me zo gelukkig dat ik geen honger heb, alsof ik niet tot deze wereld behoor.”

Kenan’s kunstinstallatie is ware onderdompeling. Onder bescherming van de duisternis in de andere wereld, met spetterende kleuren in het rond. Bij elk ontwerp voel je een roep om vrede. In zijn werk heerst het spiegelbeeld van een verenigd Europa, het heftige aangevallen ‘vat van benzine’, de vliegende ‘kleurrijke koe’ die onder de invloed van radioactieve voedsel geraakt werd, naast nog andere schildermetamorfosen.

Kunst zonder drugs

“Mensen vragen mij soms: waarom heb je alles zo’n kleurrijk geschilderd? Zit je onder de drugs?” vertelt Avi lachend. “Ik antwoord dat ik daarmee stopte toen ik 2 jaar oud was. De eigen drug die ik ooit genomen heb, was de melk van mijn moeder (lacht). Een artiest die creëert met behulp van alcohol, drugs of andere gelijkaardige invloeden is een cheater. Dat ben jij niet, dat is een kopie van iets anders. Zoals het afkijken op het examen, wanneer je kopieert van je slimme buur. De kunstenaar is in jou, het is je unieke denkwijze.”

Door deze kleurrijke kunstinstallatie wilt Avi Kenan aanbieden mensen om hun eigen kleur van hun leven te kiezen. “Neem een grijze straat: die kan kleurrijk worden. Als je out of the box denkt, open staat voor de diversiteit van de wereld en mee aan verandering wil werken, dan kan je het leven in je eigen kleur schilderen.”

“We hebben meer Rubens nodig”

Avi Kenan wil jonge kunstenaars ook beschermen en ondersteunen. Dat ligt hem nauw aan het hart: “De overheden investeren veel in de kunstscholen, leraren. Maar kort na de proclamatie, bevinden de afgestudeerde jonge artiesten zich in de restaurants als obers. Wellicht zou het beter dan zijn om in de scholen voor obers te investeren?”

Een kunstenaar die alles heeft om zijn kunst te tonen en carrière op te bouwen, komt volgens Kenan uiterst zelden voor. Hij doet een warme oproep naar overheid en publiek: “Alstublieft, geef de kunstenaars wat steun na hun studie, laat ze niet verdwijnen. We hebben meer Rubens nodig! Koop minder wapens en investeer in de kunstenaars! Gelukkig werd ik zelf geholpen toen ik jong was, maar ik ben toch ook uitzonderlijk zeer sterke vent”, knipoogt hij.

Angstige Rituelen

In zijn magische atelier laat Avi Kenan de jonge kunstenaar Abraham Neufeld tentoonstellen. Met zijn neo-surrealistische werk ‘Rituelen’ stelt Abraham wat diepe vragen: hoe mensen met hun omgeving omgaan? Hoe vaak twijfelen ze en denken aan de mening en reacties van anderen?

“Wij zijn constant bezig met angst om fouten te maken”, merkt Abraham op. “Ons grootste taboe is incompetentie. Niemand geeft dat toe, want anders word je aangevallen. Je kwetsbaarheid is dus enorm in gevaar. Daarom zou het beter zijn als je niet meer hoeft te doen wat anderen goed vinden. Dat hoeft niet bandeloos, het kan ook respectvol zijn.”

Neufeld besluit in de geest van Kenan: “Het geeft meer steun als je weet van elkaar dat iedereen weet dat het niet zo is dat heel de wereld goed is, en jij de mindere bent. De echte waarde van het leven is wanneer mensen zichzelf kunnen zijn en in vrijheid kunnen leven. Dat is mijn stelling als kunstenaar.” Kenan vult aan: “Droom kan niet zonder realiteit, en realiteit kan niet zonder droom.”

Avi Kenan en Abraham Neufeld, elke zaterdag en zondag van juni, van 13 tot 17 uur, Sanderusstraat 29. (andere dagen op afspraak)

© 2014 – StampMedia – Alisa Nadezhkina


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 06/06/2014