Een dag per jaar staat de hele joodse wijk van Antwerpen in rep en roer. In kleurige outfits en met muziek op de achtergrond viert de joodse gemeenschap Poerim, het 'joodse carnaval'. Een hele dag en nacht worden er pakjes uitgewisseld, lekker gegeten en veel gedronken.
Met het Joodse carnaval herdenken de joden een belangrijke episode van het Jodendom. In het verhaal van Ester wordt het joodse volk gered van de totale vernietiging. Die redding wordt herdacht met een uitbundige viering. Dit jaar wordt Poerim gevierd op 24 februari. “Het is een van de belangrijkste feesten van de Joodse kalender”, zegt Aaron Malinsky. Malinsky is binnen de joodse gemeenschap een duivel-doet-al: docent Hebreeuws, bestuurslid bij het Forum der Joodse Organisaties, maar ook rabbijn. “Net zoals bij jullie carnaval verkleden de kinderen zich. Oorspronkelijk verkleedden zij zich in religieuze figuren, maar tegenwoordig zie je ook kinderen die zich als Batman verkleden.”
“Het belangrijkste moment van Poerim is de feestmaaltijd”, zegt Malinsky. “Je eet samen met heel de familie en er mag zelfs uitzonderlijk gedronken worden.”
Goede wijn
Jimi Hoffman, van het bekende restaurant Hoffy’s in de Lange Kievitstraat, beaamt dit. “Maar eigenlijk is het eten zelf niet zo belangrijk”, zegt hij. “Het allerbelangrijkste op tafel is een fles wijn. En het moet goede wijn zijn. Als je iets speciaal doet, dan moet je het met smaak doen. Ik wil geen azijnwater drinken op zo’n feestdag (lacht)”. Op Poerim moet iedereen verplicht drinken. Iets wat normaal niet mag. “Het zijn vooral de mannen die drinken. Vrouwen sippen soms van een glas wijn, maar niet meer dan dat.” Het is de reden waarom het restaurant gesloten is op deze feestdag. “Dit feest moet uitbundig gevierd worden! En aangezien ikzelf te diep in het glas kijk op Poerim, zou ik de klant misschien het dubbele aanrekenen (lacht).”
Het aantal joodse mannen dat op Poerim dronken wordt, is niet op twee handen te tellen. Volgens mevrouw Hoffman is daar een logische verklaring voor: “Overal waar mannen worden ontvangen, wordt een andere wijn geserveerd. Verschillende drank mixen maakt je sneller dronken”, lacht ze.
Geschenkjes
Samen met haar dochter maakt Mevrouw Hoffman geschenkpakjes, de zogenoemde ‘mischloach manot’. “Wij stoppen er vooral eten in, omdat je zo al andere cadeautjes krijgt. In een pakje zitten koekjes, chocolade, maar ook een flesje drank.” De prijs van een pakje varieert van 15 euro tot 120 euro. “Iedere man moet aan drie verschillende personen een pakje geven. Dat kan gaan om buren, vrienden of familie. Armere mensen krijgen een groter pakje."
“Poerim duurt van zaterdagavond tot zondagavond”, vertelt Jimi Hoffman. “Eigenlijk gaan we door tot maandagmorgen. Dat is zo bij een feest. Maar op maandag ga ik wel gewoon opnieuw aan het werk.”
© 2013 - StampMedia - Luis Munoz
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 19/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 19/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 19/02/2013Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 19/02/2013