© Flickr / Alessio Del Regno

Julian ‘Ju Ju’ Marley is een gevestigde naam binnen de reggaewereld. Voor de meesten is hij vooral bekend door zijn vader, reggae-legende Bob Marley. Na een eigen carrière van 21 jaar brengt hij dit najaar zijn vierde album uit.

In oktober verschijnt het vierde album van Julian Marley ‘As I Am’. Tijdens zijn promotietour door Europa hield de artiest halt op het Sfinks Mixed festival in Boechout. Met zijn eerste optreden op een Belgisch festival sloot hij op 29 juli de 43ste editie van het wereldmuziekfestival af. “Het is niet mijn eerste keer in België, wel de eerste keer hier op een festival. Het was super, het publiek zat vol liefde”, vertelt Marley.

© Flickr / Alessio Del Regno

Het is ondertussen bijna tien jaar geleden dat Marley zijn vorig album ‘Awake’ uitbracht, goed voor een Grammy nominatie. Op het nieuwe album - een live album –  maken we kennis met verschillende genres binnen de reggae. “Het wordt een mix van rootsreggae, funkreggae, hiphopreggae, reggae reggae”, lacht Marley.

"Reggae vertegenwoordigt iedereen, het maakt niet uit waar je bent, de muziek spreekt over sociale kwesties"

Op Sfinks Mixed lichtte hij al een tipje van de sluier en bracht hij vijf nummers van het album. Twee daarvan zijn al te beluisteren op de online streaming diensten. “Straighter roads en Are you the one zijn al gereleased, voor de volgende nummers is het wachten tot in oktober.” Of Marley samenwerkt met andere bekende artiesten, houdt hij nog even voor zichzelf.

Spirituele vrijheid

Reggae heeft voor veel mensen een diepere betekenis, ook voor Marley. Met zijn muziek probeert hij onder meer een boodschap van positivisme de wereld in te sturen. “Reggaemuziek betekent vrijheid, spirituele vrijheid. Reggae vertegenwoordigt iedereen, het maakt niet uit waar je bent, de muziek spreekt over sociale kwesties. Het gaat niet over dronken gaan feesten of fantaseren over materiële rijkdom, de betekenis gaat veel dieper dan dat.”

"In een wereld die zo druk is dat je snel uit het oog kan verliezen wat je wil doen in het leven, rook je herb als meditatie"

Cannabis en reggaemuziek worden vaak met elkaar geassocieerd. Marley vertelt waarom het roken van cannabis zo belangrijk is bij het maken van een reggae-album. “In een wereld die zo druk is dat je snel uit het oog kan verliezen wat je wil doen in het leven, rook je herb (lees: cannabis) als een meditatie. Rook cannabis en je staat open voor inspiratie, je vindt waar je naar op zoek bent. Als het positivisme is, krijg je dat van de almighty (lees: God).”

Toch is het volgens Marley niet enkel reggaemuziek die iets heeft met cannabis. “Voor het maken van om het even welk soort muziek moet je herb roken: klassiek, jazz, je weet wel.” De vergelijking met andere kruiden is voor hem zelfs snel gemaakt. “Voor mij is het gewoon een ander kruid dat geteeld wordt door de Schepper, je hebt look, gember en je hebt cannabis”, rondt Marley af.

vorige volgende