De jongerenorganisatie KAJ merkt op dat interimkantoren valse vacatures verspreiden en hun beloftes breken tegenover jongeren. Daarom organiseerde ze zaterdag 21 april een actie in Genk.
Met de interimactie organiseren de Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ) bijeenkomsten waarop jongeren getuigen over hun ervaringen. "Eerder waren er al bijeenkomsten in Oostende en Antwerpen", zegt Bart Holvoet, medewerker van KAJ. "Elke maand organiseren we onze actie in een andere stad. Zo willen we heel Vlaanderen doorkruisen."
Onderzoek
De actie richt zich specifiek op interimkantoren. "Tijdens bijeenkomsten van onze werking kregen we almaar meer verhalen van leden te horen over de praktijken van interimkantoren", zegt Holvoet. "Vacatures in de etalage bleken niet te bestaan, jobs gingen uiteindelijk niet door en jongeren worden vaak onbeschoft behandeld. Na die signalen startten we een onderzoek. We gingen aan interimkantoren wachten en vroegen de buitengaande jongeren naar hun ervaringen. Daaruit bleek dat de problemen erger waren dan we dachten. Vandaar dat we deze actie opstartten."
Paul Verschueren van Federgon, de Belgische koepel van interimkantoren, gaat niet akkoord. "Er is geen echt onderzoek gevoerd. De praktijken van KAJ lijken op intimidatie", zegt hij. "Zo overrompelden ze een interimkantoor in Oostende. Tijdens een flashmob stonden twee consulenten opeens tegenover 25 jongeren. We stellen ons dan ook vragen bij de actie."
Getuigenissen
De KAJ verzamelde ondertussen meer dan duizend getuigenissen van jongeren over heel Vlaanderen. "De verhalen uit Genk zijn dezelfde als in de rest van Vlaanderen", zegt Jo Vande Weyer van KAJ Genk. "Valse vacatures, onmogelijke voorstellen, onbeleefde service en het breken van beloftes komen vaak voor. Dit maakt het voor de jeugd bijzonder moeilijk om werk te vinden, zeker als arbeider. De vacatures van de VDAB verlopen voor tachtig tot negentig procent via interimkantoren. Bovendien bestaat er een negatief beeld over werkzoekende jongeren. 'De etalages hangen vol', hoor je vaak zeggen. Maar dat is dus niet waar. Daarom willen wij het signaal geven dat het zo niet verder kan."
"De KAJ komt om de twee jaar wel met zo'n actie op de proppen", contesteert Verschueren. "Zij stellen een heel eenzijdig beeld voor", zegt Verscheuren. "Wat hebben wij te winnen met het breken van onze beloftes? Veel interimkantoren vinden onvoldoende mensen, want vaak staan tegenover valse vacatures ook valse competenties. Bedrijven hebben het recht de beste werknemer aan te nemen. Wij kunnen niet iedereen onmiddellijk werk garanderen."
Hoge jongerenwerkloosheid
Genk kent een hoge jongerenwerkloosheid. "Meer dan twintig procent van de jeugd heeft hier geen job. Daarmee staan we in de top drie van Vlaanderen", zegt Vande Weyer. Veel van de vacatures in Genk worden ingevuld via interimkantoren. Dat maakt de actie hier zeer belangrijk. Bovendien vind je in Genk in een straal van 500 meter tien kantoren. Die wijzen de jongeren constant af. Dat werkt demotiverend."
Respect
Het doel van actie is simpel: interimkantoren moeten jongeren met respect behandelen. Holvoet: "We willen dat deze praktijken stoppen. De actie komt stilaan van de grond. Minister van Werk Pascal Smet wil een bijeenkomst bezoeken. Ook werden er al parlementaire vragen gesteld over het probleem. Bovendien kregen we telefoon van Federgon. Zij willen met ons rond de tafel zitten. Hopelijk kunnen we daar resultaat boeken."
Verschueren: "Wij hebben KAJ inderdaad gecontacteerd om een gesprek aan te gaan. We vonden nog geen datum, dus zo'n haast lijkt KAJ niet te hebben. Wij vragen een sereen gesprek. Het lijkt ons logisch dat de acties eerst tijdelijk opgeschort worden."
© 2012 - StampMedia - Paul Eyben
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 25/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 25/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 25/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 25/04/2012