(ExtraSport) Na een desastreus seizoen zal het deze zomer druk worden in het Astridpark. Paars-wit kon geen van zijn doelen bereiken en sterkhouders zoals Mbark Boussoufa, Jelle Van Damme en Jan Polak verlieten de club. Daarom verwachten kenners dat de Belgische recordkampioen zich zal roeren op de transfermarkt in het tussenseizoen.

Voor het eerst sinds 2002 eindigt RSC Anderlecht niet in de top twee, waardoor het dus ook een Champions League-ticket misloopt. De play-offs waren een lange lijdensweg voor iedereen met een paars-wit hart. Door het vertrek van publiekslieveling Mbark Boussoufa en de blessures van onder andere Lucas Biglia en Olivier Deschacht is het gebrek aan kwaliteit nu erg zichtbaar. De groep miste leiders, was te braaf of de club onderschatte het vertrek van Bouss. Enkel de 18-jarige Romelu Lukaku, die vaak op een eiland stond te spelen, kon zijn ploeg nog een tijdje op titelkoers houden. Met de derde plaats staat Anderlecht dus gewoon op zijn plaats.

Ondertussen schreeuwen de supporters om het ontslag van trainer Ariël Jacobs, manager Herman Van Holsbeeck en voorzitter Roger Vanden Stock. Nochtans zijn zij niet de enige eindverantwoordelijken voor het mislukte seizoen. Het gebrek aan kwaliteiten valt ook te verwijten aan Philippe Collin, die zich inzet voor het transferbeleid bij de club. Het is tijd dat Anderlecht intern beslissingen neemt en voor een bepaalde visie kiest.

Ofwel kiest het voor eigen jeugd ofwel voor tweede -, of zelfs, derderangs buitenlandse spelers . Als buitenstaander lijkt die eerste mogelijkheid een logische keuze. De beloften speelden dit jaar hun reeks op een hoopje en wonnen een toonaangevend internationaal toernooi in Amsterdam. Daar versloeg het toppers zoals Ajax en Bayern Munchen. Pareltjes als Jordan Lukaku, Dennis Praet, Musonda Lamisha, en Nathan Kabasele zijn gegeerd door verschillende Europese topclubs. Misschien zijn zij nog niet klaar voor het grote werk, maar dat waren Jan Leckjacs, Kanu en Lucas Marecek ook niet toen ze in de basis gedropt werden. Na het ontbolsteren van Romelu Lukaku moet het bestuur toch inzien dat het kwaliteit uit de eigen kweek kan halen.

Toch kiest het bestuur voor buitenlandse spelers, zo verkoos het Leckjacs boven de talentvolle Jordan Lukaku. De paars-witte supporters kunnen de fouten van de jonge Tsjech moeilijk vergeten. Als Jacobs eigen talent kansen geeft, kunnen de fans wel meerdere fouten door de vingers zien. Ook nu beslist men een, zogezegd, Braziliaans, pareltje aan te trekken. Diogo wordt zo voor een jaar gehuurd van de het Brazilaanse Sao Paulo. Ook al speelde hij de finale op het WK onder 21 met Brazilië en toonden AC Milaan en Parma interesse, deze jongeling zal meer dan een jaar nodig hebben om zich aan te passen aan het Europese, en zeker, Belgische voetbal. Nu speurt paars-wit niet alleen de Zuid-Amerikaanse, maar ook de Afrikaanse markt af. Sporting gaat mogelijk in zee met de Congolese eersteklasser TP Mazembe. Voorzitter Roger Vanden Stock en manager Herman Van Holsbeeck zitten deze week in Congo om een samenwerking te bespreken. TP Mazembe is de ex-club van onder meer Dieumerci Mbokani.

Door de geruchten en de weinige kansen die de jeugd van Anderlecht krijgt, verliezen de jongeren hun interesse om te vechten voor een plaatsje in de basiself. Adnan Januzaj, genoemd als een van de grootste talenten in België, zag geen doorgroeimogelijkheden en vertrok naar Manchester United voor 575.000 euro. Een bedrag dat vele malen hoger had kunnen zijn indien het talent speelkansen had gekregen. Nu slijpen The Reds Januzaj tot een toppertje. Deze transfer valt nog te begrijpen, omdat buitenlands toppers jonge spelers en hun familie kunnen verleiden met geldsommen waar Belgische ploegen simpelweg niet tegenop kunnen. Maar Anderlecht verliest niet alleen spelertjes aan grote Europese clubs, ook aan rechtstreekse concurrenten. Zo vertrokken met Dennes De Kegel, Sandy Walsh en Boubacar Diallo drie beloftevolle spelers naar Racing Genk. Uitgerekend de Limburgers bewezen dit seizoen dat je door te investeren in de eigen jeugdwerking prijzen kan pakken.

Toch lijkt ook in Brussel door te dringen dat de eigen jeugd hen iets kan opleveren, zo is de bouw van de jeugdacademie in Neerpede bijna afgelopen. Totdat die poel met talent iets oplevert, zal RSCA miljoenen euro’s moeten blijven uitgeven aan transfers. Met Dennis Odoi haalde het zelf een jeugdspeler terug…

Na het vertrek van Mbark Boussoufa, klonk de naam van Dries Mertens (ook een product van paars-wit) nadrukkelijk in de wandelgangen. Al is de kans niet gering dat uiteindelijk enkele Afrikanen of Zuid-Amerikanen de rangen van het paars-witte elftal komen vervolledigen.

© 2011 - ExtraSport - David Vercammen
Dit artikel verscheen eerder op ExtraSport.be en kadert in een samenwerking tussen StampMedia en ExtraSport.