In Pakistan associeert het publiek de naam van de Pakistaanse actrice Kinza Razzak meteen met een ideaalbeeld. Ze is het rijke, hoogopgeleide meisje uit een hogere klasse, zonder tekortkomingen, dat beter Engels spreekt dan de rest. Razzak speelt de rijke en aantrekkelijk Natalia Shaikh in de recente Pakistaanse webseries ‘Ek Jhoothi Love Story’. Ze vertelt ons meer over haar personage, het klassensysteem in Pakistan en hoe zij haar personage in de serie heeft ervaren.
Razzak vertelt hoe ze haar personage ziet als iemand die enthousiast in het leven staat “Ze is optimistisch en geniet ten volle van haar leven. Haar leven zit vol met verrassingen, en ze gaat zorgeloos en met een zekere flow door het leven. Ze wordt negatief getypeerd, maar ze is zoals iedereen vrij normaal en heeft geen superioriteitsgevoel.”
Hoe zou u uw eigen personage als Natalia beschrijven?
“Ik zou Natalia beschrijven als iemand die alles op zich laat afkomen. Ze is goedlachs, vriendelijk, open en gaat dansend door het leven. Omdat ze in de serie tot de hogere rijkste klasse behoort, denken mensen meteen dat ze arrogant is, dat ze neerkijkt op andere klassen, en dat ze alles in haar leven krijgt dat ze maar wenst. Mensen moeten begrijpen dat het in realiteit zo niet werkt en het slechts een achterhaald stereotype is.“
Lijkt u in het echte leven op Natalia?
“Niet echt. Als je het over haar karakter en persoonlijkheid hebt, dan zijn er zeker wel raakvlakken. Maar we hebben tegenstrijdige visies. Ik kan me heel goed herinneren dat we een bepaalde scène aan het opnemen waren. In die scène verlaat Natalia haar huis en gaat ze richting haar auto. Sohail (het mannelijke hoofdpersonage) staat toevallig buiten omdat hij bij haar thuis als technicus voor het trouwfeest van Natalia’s broer wordt ingehuurd. Natalia loopt hem straal voorbij. In het echte leven zou ik Sohail niet zomaar negeren. Ik zou hem op z’n minst wel begroeten.”
“De raakvlakken die ze met mij in het echte leven heeft, is dat ze sterk in haar schoenen staat, en dat ze aardig en gelukkig is. Ze volgt haar hart en luistert altijd naar haar innerlijk gevoel. Ze wordt in de serie afgebeeld als iemand die superieur is. Maar eigenlijk klopt dat niet. Natalia is eigenlijk iemand die voor een jongen uit eender welke klasse zou gaan. Het probleem ligt bij de maatschappij en bij de mensen. Als je over de hogere klasse spreekt dan gaan er meteen praatjes rond dat de rijke persoon automatisch perfect en egocentrisch is en een dure handtas van duizenden euro’s kan betalen. Met dat gekibbel worden we in hokjes geduwd, en dat is voor niets nodig.”
Denkt u niet dat Natalia hem in die scène onbewust had genegeerd omdat ze met haar telefoon bezig was en niet wist wie er nog allemaal buiten stond?
“Ik heb lang nagedacht over die scène. Ik ben tot de conclusie gekomen dat je Natalia in principe niets kan verwijten. Ze is zorgeloos en staat niet stil bij zulke zaken. Natalia is écht aardig in de zin dat ze iedereen in haar omgeving gelukkig wil maken. Iedereen voelt zich op zijn gemak bij haar. Ze heeft totaal geen superioriteitsgevoel.”
Volgens mij is uw personage geliefd en wil het publiek meer scènes met u.
“Dat klopt zeker. Een groot deel van de kijkers houdt van mijn personage. Dat komt vooral omdat ze de tekorten van de kijkers vervult. Ze willen een personage dat uitdagend is. Ik word overspoeld door berichten van mensen die mij sturen dat ze meer van mijn personage hadden willen zien. Mijn personage was eigenlijk ook vrij verwarrend. We weten nog steeds niet of het een positief of negatief personage was.”
“Ik had vrij weinig scènes. De kijkers wilden bijvoorbeeld ook graag dat er een dialoog was tussen Sohail en mij. Ze hadden graag geweten hoe Natalia zou reageren als Sohail, iemand uit de lagere middenklasse, haar een aanzoek zou doen.”
Wat vond u zelf van de reacties?
“Fenomenaal! Ik was onlangs nog een gesprek aan het voeren met de uitvoerend producent en de regisseur. Mijn personage is ondanks de korte scènes héél opvallend. Het was kort, schattig en de mensen houden ervan. Ik was weinig aanwezig doorheen het verhaal maar ik ben toch wél opgevallen. Mensen zijn echt helemaal geïntrigeerd door het verhaal. De schrijfster heeft het duidelijk pakkend en vlot geschreven. Ik geloof dat mensen de serie aan het bingewatchen zijn. Zoveel families zijn het samen aan het kijken. Het is eerder een familieverhaal met verschillende personages uit typische Pakistaanse gezinnen. Elke Pakistaan kan zich zonder twijfel in één van de personages herkennen.”
Wat was uw eerste reactie toen u het script had ontvangen.
“Ik ben iemand die eerder op mijn buikgevoel afgaat. Geld en grote namen zijn niet van belang voor mij. Wanneer je iets met je volledige hart wil doen en er 100% voor wil gaan, dan moet je dat altijd doen. Dit was een script van Mehreen Jabbar en Umera Ahmed, een iconisch Pakistaans duo in de showbizz. Ik voelde mij zo vereerd dat ze mij hadden benaderd voor deze rol. Ik zei meteen ja! Het personage dat ik voorgeschoteld kreeg was dan ook helemaal mijn cup of tea. Het was een supercool, verrijkend en tof personage dat ik moest spelen. Haar vibe was heel levendig.”
Moest Sohail Natalia op Facebook een vriendschapsverzoek sturen, zou ze het dan aanvaarden?
(Lacht) “Nee, maar dat heeft niets te maken dat hij uit een andere klasse komt. Het heeft puur te maken met het feit dat er duizenden Sohail’s zijn die Natalia op Facebook een verzoek sturen. Sohail zou dus één van die duizenden jongens zijn die contact zoeken met Natalie en dus onopgemerkt voorbij gaat. Als Sohail haar in het echt zou aanspreken, gaat ze wél aardig reageren en er héél misschien voor openstaan.”
Er gaan geruchten rond dat uw personage slechts een special appearance was en u het rijke meisje speelt waardoor Salma, het hoofdpersonage uit de lage middenklasse, naar u opkijkt en zich onzeker voelt.
“Ze hadden in de trailer van de serie een paar stukjes van mijn scènes gezet. Ik vond dat echt frappant. De bedoeling van een trailer is dat je een korte samenvatting van het verhaal geeft. Wist je dat er nog heel veel interessante scènes waren die wij achteraf moesten verwijderen wegens de lengte van de serie?”
Eigenwaarde als vrouw
Wat was het moeilijke om te spelen in uw rol?
“Ik heb het gevoel dat mijn personage een degelijk personage is. Natalia moet niet alsof doen dat ze iemand anders is. Ze is een zelfverzekerd meisje dat goed Engels kan en hoogopgeleid is. Ze is iemand die een leuke tijd beleeft. Ze danst, chilt en gaat uit.”
Is er één bepaalde eigenschap van Natalia die u zelf positief vond?
“Het feit dat ze altijd plezier maakt, zichzelf nooit laat doen, zich afweert van negativiteit en enkel ruimte heeft voor positiviteit in haar leven.’
Kan u vervolgens ook een eigenschap aanhalen die u totaal niet aanstond?
‘Goh, zonder te liegen, geen eigenlijk. Als je het vanuit perspectief van de kijkers bekijkt, is dat een ander verhaal. Vanuit hun perspectief is Natalia iemand die haar levensstijl probeert te matchen met haar ‘ideale’ toekomstige echtgenoot. Ik ga niet beweren dat zij een golddigger is. Ze is iemand die eerder snobistisch is. Ze wordt afgebeeld als een verwend nest, maar ze is eigenlijk ocharme gewoon iemand die het beste van haar leven maakt. Dat mag ze toch, hé? Ik denk dat het juist positief is dat ze zichzelf zo hard verwent. Zolang je jezelf prioriteit geeft en gelukkig bent, hé!’ (lacht)
Wanneer vrouwen in Oosterse landen te veel met zichzelf bezig zijn, dan worden ze als egocentrisch beschouwd.
‘Ik vind dat een vrouw verplicht is om zichzelf te beminnen. Het moment dat je van jezelf houdt, kan je ook van een ander houden. Ik ben God zo dankbaar dat ik alles heb in het leven. Ik ben iemand die voor de kleinste zaken dankbaar is. Een vriendin wees mij erop dat ik die ingesteldheid moet blijven hanteren. Als je dankbaar bent en tijd maakt voor jezelf, kom je veel verder in het leven. Wij geloven, maar eigenlijk mogen we ook eens in onszelf geloven.’
Waarom hangt er volgens u vandaag de dag nog een stereotiep beeld aan het klassensysteem?
“Ik wil vooral benadrukken dat een klassensysteem totaal niets bewijst over mens en maatschappij. Mensen zijn ongeacht hun afkomst en klasse allemaal gelijk. Ook wij, mensen die getypeerd worden uit de hogere klasse, hebben problemen. In het echte leven kom ik ook uit de zogenaamde hogere klasse. Ik heb twee oudere zussen. Wij krijgen ook te kampen met huwelijksproblemen. Mijn zussen en ik zijn vrouwen die sterk in hun schoenen staan en geen nood hebben aan trouwen. Wij zijn eerder carrièregericht.”
“Ik geef een tweede voorbeeld. Het was voor mij moeilijk om mijn ouders te overtuigen dat ik actrice wilde worden. Ik was 26 toen ik de eerste stappen in de showbizz zette. Als ik 23 jaar was geweest, had mijn vader me dat nooit toegelaten. Omdat ik nu een beetje ouder ben, weet mijn vader dat ik mezelf ga redden. Er wordt aan Pakistaanse vrouwen met de paplepel meegegeven dat ze zichzelf moeten opofferen voor hun gezin en anderen boven zichzelf moeten zetten. Het is belangrijk dat wij daar verandering in brengen. Ik heb ook mondig moeten zijn om mijn mening te kunnen verkondigen. Een vrouw mag nooit haar stem laten onderdukken.”
Zichzelf vergelijken op sociale media
Een belangrijk thema dat Umera Ahmed in de serie aanhaalt, is dat millennials zichzelf meer en meer vergelijken met andere zogezegde ‘perfecte’ mensen op sociale media. De hoofdpersonages Salma en Sohail komen uit de lagere klasse en maken nepprofielen om in hun fantasiewereld te leven en omdat ze zich niet goed in hun vel voelen. Salma maakt een nepprofiel onder de naam van Natalia aan. Natalia is de nicht van Salma’s beste vriendin, en ze kijkt enorm op naar haar omdat ze in haar ogen ‘perfect’ is.”
Denkt u dat Natalia de neiging had om zich op sociale media te vergelijken met andere mensen, ondanks dat ze het ‘perfecte’ meisje is?
“Natalia wordt perfect afgebeeld voor Sohail. Ze beantwoordt aan Sohail’s onzekerheden. Sohail wil een vrouw die mooi en rijk is. Natalia is zelf ook verre van perfect, hé. Mensen zien alleen de externe eigenschappen van Natalia. Ze kampt ongetwijfeld ook met innerlijke problemen. We kunnen haar tegenslagen niet zien omdat we enkel het roze gedeelte van haar leven te zien krijgen. Wie weet heeft zij ook tekorten. Het kan zijn dat ze problemen heeft met zichzelf, haar vrienden, familie of relatie. Het kan ook zijn dat het mentaal niet goed gaat met haar en ze zichzelf zwak voelt. Ze is dus duidelijk niet zo perfect als Salma en Sohail denken.”
Heeft u enig advies voor millennials die zichzelf met andere mensen op sociale media vergelijken?
“Het is van belang dat we in onze eigen capaciteiten kunnen geloven. Wij hebben veel meer in onze mars dan we zelf denken. Zelfvertrouwen doet je persoonlijkheid helemaal stralen. Salma en Sohail denken in de serie dat ze tekortkomingen hebben en niet goed genoeg zijn voor de wereld. Enkel jij kan bepalen wat je eigenwaarde is. Wees de persoon die niet enkel het beste in zichzelf naar boven brengt, maar ook het goede in andere mensen. Apprecieer jezelf en anderen. Durf je kwetsbaar op te stellen en besef dat het leven veel te kort is om zorgen te maken over nutteloze zaken.”
Kan u om af te sluiten nog meedelen welke tips u aan de onzekere Salma zou geven en alle meisjes die zich in haar personage kunnen inleven?
“Ik zou tegen haar en aan alle mensen die met zichzelf worstelen willen zeggen dat je moet focussen op je eigen kunnen en capaciteiten. Salma wordt bijvoorbeeld afgebeeld als iemand die heel mooi kan tekenen. Dat is haar talent en ze moet van zichzelf bewust zijn dat dat iets is dat ze kan bewonderen. Ik zou haar aanraden om haar situatie te aanvaarden. Het heeft geen zin om te fantaseren. In welke situatie je je ook bevindt, aanvaard het met trots en maak er het beste van. Als laatste zou ik haar duidelijk willen maken dat de ‘ideale’ persoon niet bestaat. Je bent mooi zoals je bent. Als Salma meer zelfvertrouwen zou hebben en zichzelf op een positieve manier zou bekijken, kan ze tegen heel de wereld vechten. Ze zou dan ook geen nepprofiel van Natalia aanmaken. Salma had een sterk minderwaardigheidscomplex. Zelfs als ze inziet dat ze ondanks weinig geld, toch de wereld aankan, is dat echt de max.”