Op zondag 25 maart vond in Hasselt de KnipoogDag plaats. Dat evenement luidde de start van het culturele seizoen van
vtbKultuur in. Bezoekers konden er de hele dag door van verschillende culturele activiteiten proeven.

De stad was met de vierduizend bezoekers van de KnipoogDag een stuk drukker dan normaal. Een ouder echtpaar genoot van een ijsje bij het Kadettenplein. Op de Grote Markt kreeg een groepje van vier zangeressen met exotisch uitziende kleding applaus. Vanaf een van de terrassen klonk gelach.

Véronique Peeters is communicatieverantwoordelijke van het festival. Ze werkt bij vtbKultuur, een vereniging die over het hele land culturele festivals  organiseert. Peeters: "Om de opening van ons culturele seizoen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zoeken we elk jaar een andere stad op. Vorig jaar vond onze KnipoogDag plaats in Antwerpen en het jaar daarvoor in Brussel."

Voorproefje

"VtbKultuur werkt telkens met een thema, dit jaar is dat 'eigentijds'. Omdat we Hasselt als gaststad uitkozen, gingen we hier op zoek naar eigentijdse culturele activiteiten om ons programma samen te stellen. De deelnemers krijgen op deze dag een voorproefje van wat ze de rest van het jaar bij vtbKultuur kunnen verwachten", zegt Peeters.

Chocolade en jenever

Een van de hoogtepunten van de dag was de jenever- en chocoladeproeverij in het Jenevermuseum. Aan de hand van een rijtje glaasjes met vier verschillende soorten jenevers en vier bijzondere stukjes chocola konden bezoekers hun smaakpapillen uitdagen. Ondertussen leerden ze wat bij over het ontstaan van jenever en waarom het zo'n beroemde drank is.

Bezoekers konden ook de tentoonstelling De kleding van de keizer. Kleding in sprookjes bekijken, die tot 12 oktober loopt in het Literair Museum. In sprookjesverhalen komen veel bijzondere kostuums voor. Het museum liet een aantal van deze gewaden maken door modeontwerpster Anita Evenepoel. Hoeden, schoenen en andere accessoires werden vervaardigd door Micheline Vandervreken.

© 2012 - StampMedia - Maarten Van Krimpen, foto's: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 04/04/2012