Met hun net verschenen debuutalbum ‘Koekembak’ brengt 2000wat een cd vol Antwerpse hiphop. De groep is een mengeling van producers, rappers, mc’s en dj’s. Ze willen de kwaliteit van de hiphop in België opkrikken, en zijn bereid daar hard voor te werken.

Eigen taal

Het vraagt lef om te rappen in het Nederlands. Dat het hoe dan ook mogelijk is, bewees 2000wat op 9 augustus op het podium van Cirque@taque in Ekeren. "Je kunt jezelf niet helemaal uitdrukken zoals je wilt in een andere taal," verklaart Rasss hun keuze voor het Nederlands. “Het is belangrijk om verstaanbaar te blijven", zegt Pasi nog. "We gebruiken dus wel woorden uit onze dagelijkse taal, maar niet echt dialectwoorden."

Maatschappijkritiek

De jongens van 2000wat winden er in hun raps allerminst doekjes om. Toch is het niet de bedoeling om enkel mensen met de vinger te wijzen of maatschappijkritiek te leveren.
“Je rapt over de dingen die je bezighouden”, zegt Rasss. “Nummers zoals ‘België’ zijn redelijk hard, maar ‘Zonder Adem’ gaat bijvoorbeeld over iets totaal anders.”
“We worden aangesproken op de hardere liedjes, maar uiteindelijk zijn er op de hele cd misschien twee nummers met echt maatschappijkritische teksten”, vult hij aan. “Maar de dingen die we zeggen zijn gemeend en niet bedoeld om te provoceren.”

Eigen Makelij

2000wat is veel meer dan enkel een hiphopgroep. Hun cd ‘Koekembak’ werd uitgebracht door het nieuwe label Eigen Makelij, ontstaan uit een samenwerking tussen 2000wat en Tim Dalle van Urban-TV . Met dit label, en het steunen van jonge mc’s in Antwerpen hopen ze de kwaliteit van de hiphop in België op te krikken. “Belgische rap is nooit echt een deftig product geweest”, legt Rasss uit. “Er is nog nooit iets echt goeds geweest. Vlaanderen en Wallonië zijn ook veel kleiner dan Nederland. Dat betekent niet dat het onmogelijk is in Vlaanderen om goede hiphop te maken, maar voorlopig ontbreekt de kwaliteit. Als er meer kwaliteit is, zullen er meer mensen naar luisteren en het goed vinden.”

Zelfstimulans

Het gebrek aan kwaliteit in de Belgische hiphop valt volgens de mannen van 2000wat niet enkel toe te schrijven aan een gebrek aan aandacht of stimulans. “Er is niet meer stimulans nodig is”, zegt Six-M. “Je moet jezelf stimuleren. Dat is de essentie van hiphop: je wilt iets doen en je gaat ervoor. Of niet. Als je iets wilt bereiken, moet je er moeite voor doen. En dat hebben de meesten in dit land er niet voor over.”

Koekembak

2000wat gaat er wél voor en ziet daarbij de dingen veel groter dan enkel presteren als hiphopgroep. Voor wie niet weet wat men precies van 2000wat kan verwachten, klinkt het onder de groepsleden unaniem: “Koekembak!”

© 2008 - StampMedia – Carmen Van Oers