Philippe Baert van het Sint-Jozefcollege in Aalst heeft de schrijfwedstrijd voor het beste politieke essay gewonnen. Journalist Ivan De Vadder en voormalig SP.A-voorzitster Caroline Gennez bekroonden begin november de drie laureaten tijdens de Boekenbeurs.
De lancering van het schoolboek Expeditie België – een samenwerking tussen Uitgeverij Die Keure en de Universiteit Antwerpen – was de aanzet voor de wedstrijd. “Onze staatshervorming is ontzettend complex”, vertelt professor Patricia Popelier van de UA. “Met het boek willen we de politiek terug dichter bij de mens brengen. De staatshervorming zorgt voor een beeld dat nefast is voor het geloof en vertrouwen in de politiek, zeker bij jongeren.” In totaal namen 120 scholieren tussen 15 en 18 jaar van 19 scholen uit de 5 provincies aan de wedstrijd deel. Vijf juryleden kozen uit die grote groep drie laureaten, Bert Van Reusel (Sint-Jozefinstituut, Herentals), Sietse Wils (Sint-Augustinusinstituut, Bree) en Philippe Baert (Sint-Jozefscollege, Aalst).
“Met de wedstrijd hopen we dat jongeren terug goesting krijgen in politiek”, vertelt Popelier. Volgens Marc Umans, leerkracht van het Sint-Augustinusinstituut in Bree, zijn jongeren geïnteresseerd in politiek. “Ze zitten vooral met veel vragen en willen naar oplossingen zoeken”, vertelt hij.
Koning, maak mij formateur want…
De essays begonnen telkens met ‘Koning, maak mij formateur want …’ Waarop de jongeren hun ideeën en oplossingen voor de politieke impasse verwoordden. Dat gaf verrassende resultaten. Sommige geloven niet meer in de democratie. Anderen zijn dan weer vooral bezorgd over de taalkwestie. Nog andere pijnpunten zijn volgens de scholieren de veelheid aan partijen en de economische crisis.
“Vaak was de tekst een gevolg van frustratie”, meent Popelier. Dat was onder meer ook het geval bij Sietse Wils. “Het gaat hier ook over onze toekomst”, stelt hij. “Ik ben tegen een splitsing van België. Dat is te duur. Een zesde staatshervorming is nodig en op socio-economisch vlak moet er bespaard worden, ook bij de top van ons land”, gaat hij zijn betoog verder.
Bert Van Reusel stelde zijn essay op in vier punten. Hij wil een verregaande autonomie voor de deelgemeenten, referendumrecht voor iedereen, belastingsconcurrentie tussen provincies en vier politici, verkozen uit de meerderheidspartijen die de regering vertegenwoordigen.
Winnaar Philippe Baert denkt ook op lange termijn en zoekt onder meer oplossingen voor bijvoorbeeld vergrijzing. Verder stelt hij voor de belastingen niet nog meer te verhogen, overheidsbedrijven te privatiseren en uiteraard ook te besparen. Hij sluit af met een oproep aan Europa voor meer eenheid binnen de EU-landen.
Prijsuitreiking
Nadat de drie laureaten hun tekst hadden voorgesteld, reikten journalist Ivan De Vadder en politicus Caroline Gennez officieel de prijzen uit. Beiden gaven nog wat tips en commentaar. “We leven in een democratie. Mislukken is menselijk, daarna opnieuw proberen is de boodschap”, zegt De Vadder. Verder benadrukt hij dat politici de politiek absoluut niet bewust laten mislukken. “Sommige jongeren denken dat, maar dat is absoluut niet waar. Ze willen niets liever dan een einde maken aan die politieke impasse”, besluit De Vadder.
© 2011 – StampMedia/Plantijn – Lynn Symons
Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 25/11/2011