Op 23 mei vond in het jeugdvormingscentrum Habbekrats vzw in Antwerpen een jobbeurs voor kortgeschoolde jongeren plaats. Onder de noemer ‘Iedereen kan vliegen!’ konden jonge werkzoekenden en werkgevers met elkaar kennismaken. “Werk zoeken is moeilijk zonder diploma”, klinkt het bij de jongeren.
Sommigen stellen dat “iedereen met een goed cv hoe dan ook werk vindt”. Ria Van Gucht, adviseur kortgeschoolden bij Jobkanaal, schudt het hoofd. “Was het maar zo simpel, dan was de werkloosheid opgelost.” Tientallen jongeren verzamelen daarom op een zonnige vrijdag in jeugdvormingscentrum Habbekrats. Ze hopen er werk te vinden.
Gedeelde verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid ligt volgens Van Gucht bij verschillende groepen: zowel de jongeren als de werkgevers, de overheid en het onderwijs. “De jongeren moeten kansen durven grijpen. Maar we mogen niet alles op hen afschuiven. We moeten ons ook afvragen waarom er in Antwerpen zoveel jongeren afhaken in het onderwijs. Zijn we anno 2014 nog afgestemd op de jongeren en op de arbeidsmarkt?”
De werkgevers hebben dan weer te veel vooroordelen over laaggeschoolde jongeren, aldus Van Gucht. “Ze moeten door hun houding durven kijken en kansen geven op basis van vaardigheden. De overheid kan ook wel subsidies geven, maar dat is niet fundamenteel genoeg om iets te veranderen in dit gegeven”, zegt ze.
Zonder diploma
Anna Decock is op zoek naar een job zodat ze kan doorstromen vanuit haar tijdelijke werkplek bij Werkhaven. “Ik krijg een contract van onbepaalde duur, maar je kunt er niet blijven werken. Andere mensen moeten ook de kans krijgen om er terecht te kunnen.” Ze heeft geen diploma en zat anderhalf jaar zonder werk. “Na een hele tijd werkloos te zijn, verhuisde ik naar Antwerpen en ging ik solliciteren bij Werkhaven. Daar zit ik sinds 2012 in een doorstroomproject”, vertelt ze.
Decock bevestigt dat het moeilijk is om werk te vinden zonder diploma. “Het moeilijkste aan solliciteren is dat je heel weinig antwoord krijgt van potentiële werkgevers. Er zijn ook weinig vacatures momenteel. Ze nemen je niet zomaar aan. De VDAB kan mij ook niet verder helpen omdat ik al tewerkgesteld ben. Je kunt er wel opleidingen volgen, maar dat is het dan ook. Ik werk 38 uren in de week, dus een opleiding volgen gaat moeilijk voor mij.”
Pc-technicus
Philip Lau werd uitgenodigd om aan de beurs deel te nemen door SBS Skillbuilders, waar hij stage volgt. Lau’s hoogst behaalde diploma is van het BSO. “Ik heb drie certificaten, één van pc-technicus, pc- en serveronderhoud. Ik zou graag als ICT-medewerker aan de slag gaan in een bedrijf, maar ik sta voor alles open”, stelt Lau.
Lau heeft al een jobaanbieding op zak: “Ze vroegen me om onthaal bij het standje te doen en ondertussen kan ik ook op zoek naar een job. Ik heb al een afspraak kunnen maken om te werken bij een callcenter. Ik werk graag met mensen, dus ik wil zien of ik daar op mijn plaats ben. Als het me niet ligt, heb ik nog altijd de ervaring en de competenties die ik er heb verworven”, besluit Lau.
© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 31/05/2014