"6,9 miljard euro, dat is wat de creatieve sector aan toegevoegde waarde creëert in Vlaanderen!” Aan het woord: Kris Peeters (CD&V). Op de prijsuitreiking van het sociaal bureau voor kunstenaars Tentoo deelde de minister-president de publieksprijs uit. “Voor ons is die volgende minister van Cultuur een belangrijk aspect."
Op de ‘Wij steunen creativiteit’-prijsuitreiking deelde het sociaal bureau voor kunstenaars en freelancers Tentoo vrijdagavond in de Trix elf juryprijzen en een publieksprijs ter waarde van 5.000 euro uit aan jonge creatievellingen. De cheque voor de publieksprijswinnaar kwam uit de handen van minister-president Kris Peeters (CD&V). In zijn speech klinkt hij bevlogen.
“6,9 miljard euro, dat is wat de creatieve sector aan toegevoegde waarde creëert in Vlaanderen!”, spreekt Peeters de zaal toe. “Net zoals op andere domeinen hebben we jammer genoeg ook in die sector moeten besparen. Maar we hebben dat niet met de botte bijl gedaan. We hebben niet gekozen voor een kaalslag. Integendeel We hebben in de afgelopen maanden bijkomende middelen uitgetrokken om culturele producties te ondersteunen.”
Het zijn bemoedigende woorden van de minister-president voor een sector die smeekt om middelen. Nadat Peeters met veel tromgeroffel Tom Van Ryckegem, een jongeling die een straffe blog maakte over de leukemie van zijn vrouw, een welgemeende proficiat toewenst, stapt het boegbeeld van CD&V het podium af. Hij heeft nog net tijd voor een blikseminterview.
In volle verkiezingsmodus en met de heisa rond Oosterweel zijn het drukke dagen voor Peeters. Hoe het met dat dossier zit? “Er is vandaag een brief toegekomen vanuit het Antwerpse schepenencollege waarin gevraagd wordt of de overkapping technisch mogelijk is en daar heeft Hilde Crevits (minister van Mobiliteit, CD&V) op geantwoord. Dat onderzoek zal er komen.”
U komt hier over cultuur speechen in Antwerpen, waar onlangs nog de broeksriem is aangehaald inzake cultuur. Maar ook op Vlaams niveau is er bespaard. Vinden politieke partijen cultuur nog wel belangrijk genoeg?
“Ik kan natuurlijk enkel voor mijn partij spreken, maar vind dat cultuur een heel belangrijk domein is. Daar moet ook voldoende aandacht aan besteed worden.”
Wie moet in een volgende regering minister van Cultuur worden?
“Ik denk dat dat iemand moet zijn die met hart en ziel de culturele sector ter harte neemt en daar ook met heel veel goesting invliegt. Voor de verkiezingen zijn de postjes natuurlijk nog niet belangrijk, maar wel de visie naar hoe cultuur in Vlaanderen uitgewerkt moet worden. Voor ons is die volgende minister van Cultuur in ieder geval al een belangrijk aspect.”
Wat vond u van het werk van uw partijgenote en huidige minister van Cultuur Joke Schauvliege?
“Als je dat vergelijkt met hoe in Nederland is ingehakt in de cultuursector, denk ik dat we hier in Vlaanderen toch heel blij mogen zijn dat hier budgettair zeer zorgvuldig is gewerkt. Het kunstendecreet waar we nog bijkomend geld hebben ingepompt, toont ook aan dat we dat ter harte nemen net als Screen Flanders (economische maatregel voor film, red.). Niet enkel met woorden, maar ook met daden hebben we ons laten zien. Wil dat zeggen dat er geen bijkomende uitdagingen meer zijn? Neen, er zijn er nog verschrikkelijk veel, maar daar moet de volgende Vlaamse regering werk van maken.”
Joke Schauvliege , die vooral een juridische achtergrond heeft, haalde ook al enkele keren de media met enorme flaters. Zouden we in een volgende regering niet beter voor een minister van Cultuur uit de sector zelf kiezen?
“Dat wordt altijd gezegd. De minister van Landbouw moet uit de landbouw komen, die van Cultuur uit cultuur of die van Onderwijs uit het onderwijs. In een regering moet je ten eerste een regeerakkoord hebben waar cultuur een belangrijk onderdeel van moet zijn. Ten tweede moet je iemand hebben die zoals ik al zei met hart en ziel zijn of haar taken uitvoert en daar ook zeer snel en met kennis van zaken werk van maakt. Vanwaar die persoon komt, is niet doorslaggevend.”
“GAS té creatief”
Peeters maakt aanstalten om door te gaan. We kunnen het ons niet laten te verwijzen naar de creativiteit van de politici. Wat hij vond van de meest absurde GAS-boetes? Peeters lacht: “Die GAS-boetes zijn té creatief toegepast. We kunnen beter verdergaan met een limitatieve lijst waar de gemeenten uit kunnen kiezen. We moeten de GAS-ambtenaren goed begeleiden en ons bij de sancties niet altijd focussen op het financiële, maar eveneens alternatieve straffen aanbieden.”
Geen minuut later has Peeters left the building. Beneden ging de prijsuitreiking gewoon door, met als afsluiter een optreden van Sioen.
© 2014 – StampMedia – Jef Cauwenberghs, foto: Maya Witters
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 10/05/2014