Elke laatste vrijdag van de maand start er vanaf het Antwerpse Theaterplein een Critical Mass Bike Ride. Een hele troep mensen komt samen om door de Antwerpse binnenstad te fietsen. De deelnemers fietsen "en masse" door smalle straatjes en zorgen er zo voor dat koning auto even niet heerst in Antwerpen.

Een gesprek met een anonieme  jonge deelnemer aan de Antwerpse Critical Mass Bike Ride.

Overgewaaid uit het buitenland

De Critical Mass Bike Ride is er voor het eerst in Antwerpen, maar in andere landen bestaat deze vorm van geweldloos protest al langer. Steden als Rome en San Fransisco zien deze kritische fietstochten regelmatig passeren. In Nederland bestaan er zelfs kritische skeelerbijeenkomsten. En die zijn enorm populair. De laatste Nederlandse skeelertocht telde volgens de organisatoren zo'n 10.000 deelnemers.

Ronselen via internet

Een enorme opkomst zoals die in Nederland haalt de Antwerpse Critical Mass Bike Ride voorlopig nog niet. Maar op de tweede editie van de fietstocht kwamen toch al zo'n 70 enthousiaste fietsers af. De Critical Mass Bike Ride ronselt deelnemers via internet. Zo is er een blog, een facebookgroep en een filmpje op youtube. Wie zelf eens kritisch wil meefietsen moet elke laatste vrijdag van de maand, met fiets, op het Antwerpse Theaterplein zijn. De volgende editie heeft plaats op vrijdag 27 maart om 18u.

Meer info op http://criticalmassantwerpen.blogspot.com/

© 2009 – StampMedia – Thomas De Ridder


Deze reportage werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 10/08/2009