De Oekraïense oproerpolitie schiet met scherp naar de demonstranten op het Onafhankelijksplein in Kiev. Het bloedvergieten in Oekraïne smeekt om een antwoord van de EU, maar voorlopig praat men enkel over (economische) sancties.

De Europese Unie kan met economische sancties een land met de rug tegen de muur zetten, maar zolang Rusland de Oekraïense regering steunt heeft dat weinig impact. Het verleden leert ons dat sancties de bevolking harder treffen dan de regeringsleiders. Als een leider zich niets aan trekt bijvoorbeeld hongersnood bij de bevolking zullen economische sancties weinig invloed hebben.

Geen slagkracht

Economische sancties houden de schijn hoog dat de EU daadwerkelijk iets doet om het conflict tot een einde te brengen. De diplomatieke druk op Oekraïne is enorm, Amerikaans president Obama haalt zijn rode lijn weer boven die niet overschreden mag worden zonder te verduidelijken wat de lijn nu precies is.

De economische sancties tegen het regime in Syrië zijn al lange tijd van kracht maar hebben hun nut nog niet bewezen. Sancties opleggen aan Oekraïne is het enige waar de EU toe in staat is, als ze militair tussenkomen kan het conflict tot een proxy oorlog escaleren met Rusland.

Maatregelen ongepast


Sancties die rechtstreeks door de VN-Veiligheidsraad worden opgelegd hebben uiteraard meer impact dan Europese beslissingen, maar het feit dat 28 lidstaten een signaal zenden naar president Janoekovitsj zou hem ook moeten wakker schudden. Zowel de EU als de VS hebben meermaals het gebruik van geweld door de oproerpolitie veroordeeld, maar zoals vandaag is gebleken legt Janoekovitsj de oproep van de internationale gemeenschap naast zich neer. De Oekraïense viceminister van Buitenlandse Zaken Grigory Karasin verklaarde alvast dat de westerse eisen - nieuwe verkiezingen - momenteel ongepast zijn.

Breuklijnen

Voor velen is de president van Oekraïne zijn legitimiteit verloren, Oost-Europa kenner Frank Schömer noemt Janoekovitsj de nieuwe Assad. Na de Arabische lente zou men denken dat de internationale gemeenschap daaruit lessen trekt, maar niets is minder waar. Steeds opnieuw laat men protesten escaleren tot conflicten dat men niet kan terugdraaien met economische sancties.

Oekraïne is een verscheurd land met een pro-Rusland- en pro-Europakamp dat de nodige ingrediënten voor een burgeroorlog heeft. Het land is niet alleen verdeeld door een politieke breuk, ook de taalgrens, etnische verschillen, andere geschiedenis, economische verschillen tussen Oost en West spelen mee.

Wie meer wil weten over de situatie in Oekraïne, kan surfen naar de slideshow die fysicus Nazar Bartosik online zette. Het is volgens hem "wat er echt gebeurt in Oekraïne".

© 2014 – StampMedia – Sander Denayer