De voorronden van Kunstbende in Antwerpen zijn achter de rug. Hoeveel juryleden er slecht zullen hebben geslapen, kunnen we niet vertellen. Wat we wel weten, is dat er veel goede inzendingen waren, maar dat er maar plaats is voor één iemand per categorie in de finale. Vlug, de uitslag!

Beeldend

1. Katinka – Back to the woods
2. Jana Coolen – (naamloos)
3. Kathy Vanhout – I rose/And so her face became relative

Als eerste kwam de categorie Beeldend aan de beurt. Voor juryvoorzitter Salo Verleyen aan de bekendmaking van de winnaars begon, gaf hij even mee dat hij vond dat de categorie niet echt tot zijn recht kwam in het hoekje van de bovenfoyer.

Winnares Katinka kwam volledig uit de lucht vallen. Haar sober werk “Back to the woods” haalde het voor een naamloos werk van Jana Coolen waar je de invloed van Michaël Borremans in herkende en Kathy Vanhouts klein maar fijn werk.

Als we Katinka vragen om te poseren voor haar werk, staat ze er onwennig bij. “Normaal is het zo dat mijn werk mijn gezicht is.” Wie haar werkjes bekijkt, krijgt spontaan muziek van Fleetfoxes (of andere indiebandjes) in zijn hoofd geduwd. Als we haar dat voorleggen, lacht Katinka: “Ik weet eigenlijk niet wie dat zijn.”
In je werk steek je Scandinavische stijlen. Heb je iets met die regio?
Katinka: Nee, eigenlijk niet. Er is momenteel wel een vlaag van Scandinavisch design bij illustratices. Ik vind dat heel rustgevend en ik denk ook dat dat bij mij past.
Had je ooit gedacht dat je zou winnen?
Nee totaal niet. Ik heb geen technische achtergrond, ik heb nooit tekenschool gedaan, ik zit niet op de Kunsthumaniora,... Ik deed het allemaal op gevoel. Maar blijkbaar was dat goed genoeg.
Wat ga je nu doen in de finale?
Ik wil me gewoon weer uitleven en dan zien we wel. Ik vind het niet belangrijk om te winnen. Ik heb nu al superleuke dingen gekregen waar ik veel uit kan leren.

Foto

1. Monica – (naamloos)
2. Arber Sefa – Human souls
3. Lisa Vanhout – (naamloos)
Eervolle vermelding: Astrid De Haes – Verzadigd porselein

Monica Lambrechts was al naar huis, maar haar zus haalde trots de trofee op. Of beter gezegd: de goody bag en de nummer 1-ballon. Opvallend: de eervolle vermelding voor Astrid De Haes. Zij stuurde maar één foto in, maar om juryvoorzitter Jasper Leonard te citeren: “Het was de juiste foto. Ze volgde haar buikgevoel goed.”
Astrid: “Ik wou eerst twee beelden kiezen, maar ik heb er uiteindelijk maar één ingestuurd. Ze waren uiteindelijk zeer enthousiast. Dat is wel leuk, omdat ik niet zoveel bezig ben met fotografie. Het is ook de eerste keer dat ik deelneem aan fotografie. Ik heb zeer veel commentaar gekregen waar ik mee verder kan. Dus het was wel leuk.”

Film

1. Lauren Debeuckelaere – Prejudice
2. Knock Knock Pictures – Blindelings
3. Triangle Seventeen - Duelos
Eervolle vermelding: Silke - Schreeuwende Stilte

Veel goede films vond jurylid Ilse Somers. De hoofdvogel werd afgeschoten door Lauren Debeuckelaere die duidelijk verrast was: “Mijn vrienden waren bezig tegen mij dat ik een plaats ging halen, maar ik dacht dat ik niet teveel hoop moest hebben. Ik zag vervolgens de filmpjes van de anderen en zag mijn kansen volledig verdwijnen. Dat ik dan toch gewonnen heb, kan ik helemaal niet vatten.”
De jury noemde je nochtans “een duidelijke winnaar”.
Lauren: Daar was ik echt van aangedaan. De jury was zeer vriendelijk toen ik met hen ging praten. Ik ben echt superblij.
En nu de finale! Heb je winstkansen?
Ik weet niet of dat gaat lukken, want ik heb al werken van andere steden gezien en dat is ook dik in orde, dus we zullen wel zien.

TXT

1. Sarah – Freshta
2. Souky De Wolf – Eten is niet mijn enige hobby
3. Amber Paris – Waar ik hen ontmoette, in de liefde
Eervolle vermelding: Oliver E. – Hoop doet leven

Aan de teksten te lezen, brengt de liefde voornamelijk hartzeer mee: veel liefdesverdriet op papier gelezen. Toch kaapte een tekst over vluchtelingenkampen de prijs weg, voor Souky De Wolf die een wiskundevraagstuk tot op het bot analyseerde en zich afvroeg waarom Piet in godsnaam 3 ton watermeloenen nodig had. Mijn gedachten gingen uit naar al mijn leerkrachten wiskunde. Op 3 iemand met een prachtige naam, maar het was geen artiestennaam. De eervolle vermelding was wél voor een artiestennaam: Oliver E. heet in het dagelijks leven gewoon Nicolas.

Mode

1. Eli Verkeyn – Edelstenen gedrapeerd
2. Ladies First by RHA – Afterglow
3. RV – RV Koetuur
Eervolle vermelding: Create fashion – Pazzesco

Eli Verkeyn sprong eruit met een prachtig design van edelstenen, waarbij ze zich liet inspireren door de achtergrond van iedere edelsteen.
Had je er ooit bij stilgestaan dat je de finale zou halen?
Eli: Nee, eigenlijk niet. Het was eigenlijk voor mlijn eindwerk voor school dat ik het gemaakt had, maar ik dacht om mee te doen met de kunstbende, want zo had ik ineens ervaring met de catwalk.

Performance

1. Tunke Lauriks – Het belletje rinkelt
2. Jef – De Kunstbende 2014
3. Amozones – Fikerop
Eervolle vermelding: niemand (maar stiekem iedereen)

Bij performance weet je nooit helemaal zeker wat je voorgeschoteld gaat krijgen. Wij zagen o.a. Een jongleur, enkele mensen die teksten brachten een een beatboxer.

Met de sterke inzendingen kon het niet anders dat de jury geen eervolle vermelding kon geven aan één iemand en daarom maar besloot om helemaal geen eervolle vermelding uit te reiken. Iedereen prijs dus! Het podium was ook al ecclectisch: op nummer drie vier meisjes die een jongen insmeren met mayonaise en ketchup (we verzinnen het niet), op nummer twee een goochelaar (we proberen nog altijd uit een lege zak een bowlingbal te krijgen) en op nummer één Tunke Lauriks met haar tekst 'Het belletje rinkelt'.

Korte samenvatting: Tunke belt aan en geeft koekjes. Meer lijkt het op het eerste gezicht niet te zien. Tot het stuk vordert en je het steeds benauwder krijgt. Tot je plots doorhebt dat ze rechtstreeks iemand aanspreekt die ze lang niet meer gezien had. De eerste vraag leek ons voor de hand liggend:
Is Tunke je artiestennaam?
Tunke: 'Nee, dat is mijn echte naam. Mijn ouders maken altijd het mopje van “we hebben je artiestennaam al meegegeven” (lacht).'
Hoelang heb je aan je stuk gezeten?
Aan het schrijven een goede lange dag en nacht. Het inoefenen viel wel mee als je het zelf hebt geschreven. Nu, ik schrijf wel graag. Dat is iets dat ik herontdek.
En nu de finale nog.
Ik heb er zin in! Ik ga het nog een beetje bijschaven en nog eens goed repeteren, maar de basis ga ik behouden.

Dans

1. Ik en hij – fantoomliefde
2. The art – Youth
3. Astrid en Martha – De waanzin van het niets
Eervolle vermelding: Pjosse – Hidden freedom

Veel sterke dingen gezien bij deze categorie. We zagen enkele voorstellen Wim Vandekeybus-volgelingen (Rivalité) maar ook enkele mensen van wie we vermoeden dat ze een poster van Beyonce op hun kamer hebben hangen (LB Crew). Een van de meest verrassende acts was die van Astrid en Martha. Zij dansten op een gesproken tekst van Dimitri Leue.

Achter de winnaars van ‘Ik en hij’ gaan Nestor en Mira schuil. Zij scoorden niet alleen de eerste plaats in Dans, maar ook de derde plaats met Amozones in de categorie Performance. Op het podium waren ze resoluut: ze zijn een danskoppel, geen echt koppel. Dat ze ook een praatkoppel zijn, merken we als we ze een paar vragen stellen. Naadloos vullen ze mekaar aan.
Hadden jullie dit verwacht?
Mira: Nee! (giechelt)
Nestor: Zeker niet bij dans.
Mira: Dat was helemaal uitgesloten voor mij.
Nestor: Normaal gezien moest het anders zijn. Er was iets fout gegaan en we moesten improviseren...
Mira: … maar dat is precies goed gelukt!
Nestor: We hebben tijdens onze dans een nummer gebruikt van Beyonce. Oorspronkelijk was dat niet de bedoeling, maar ook dat is goed gegaan.
Mira, jij bent er écht nog niet goed van.
Mira: Nee! Ik dacht echt dat het niet ging lukken omdat er veel was fout gegaan. Toen ze ons afriepen, geloofde ik het echt niet.

Muziek

1. Soulty Jones – Labyrinth
2. O Gares – Haha
3. Meway - Too late to start again
Eervolle vermelding: Abraham - Lost

Dingen die ons zijn bijgebleven: er zijn veel singer-songwriters die hun kans waagden (allemaal de schuld van Lisa Smolders), minder hip hop en rappers dan de afgelopen jaren en het concept 'plankenkoorts bij jonge muzikanten' is terug van nooit helemaal weggeweest. Voor de rest: een heleboel nummers die zo snel mogelijk hun weg naar de radiogolven mogen vinden (ja, wij willen meer) en een heleboel groepjes die we volgend jaar graag terugzien. Soulty Jones schoot de hoofdvogel af. Ze excuseerde zich ruim op voorhand voor haar nummer omdat er nog aan gesleuteld moet worden. Excuses aanvaard, Soulty!

Vergeet ook de videoreportage rond de voorronden van Kunstbende niet te bekijken.

© 2014 – StampMedia – Luis Muñoz, foto: Liesbeth Knaeps