Op woensdag 1 juli gaat Lee & Cindy C. in première. De eerste langspeelfilm van Stany Crets is een mengeling van humor, muziek en romantiek. “Het gaat vooral over het kiezen van je eigen weg”, zegt Crets.

De rode loper ligt klaar bij de ingang van Kinepolis Antwerpen. De aanleiding: de avant-première van Lee & Cindy C, een komisch plaatje dat het verhaal vertelt van schlagerzangeres Cindy C. en rockzanger Lee, respectievelijk gespeeld door Ann Van den Broeck en Bert Verbeke.

Stany en Ann

Regisseur en scenarist van het verhaal is Stany Crets, die voor de eerste keer de stap naar de bioscoop waagde. “Ik heb al veel voor theater en televisie gedaan en in al die jaren lagen er wel projecten op de plank, maar het was er nog nooit van gekomen”, legt hij uit. Vier jaar geleden stapte producer Peter Bouckaert mee op de kar voor deze film en dat laat Stany’s droom uitkomen. “Ik wilde altijd een film draaien voor mijn 50ste - dat is me net gelukt”, lacht Crets.

In de cast duiken heel wat bekende namen op: Jaak Van Assche, Rik Verheye, Nico Sturm en Nathalie Meskens zijn maar enkelen uit een lijst van velen. Opvallendste naam is uiteraard die van Ann Van den Broeck. Zij en Crets vormen al enkele jaren een koppel en maakten reeds eerder samen producties voor het theater.

Een filmrol was ook voor Van den Broeck een nieuw gegeven. “Het ging eigenlijk als vanzelf”, besluit Van den Broeck. “Wij werken heel goed samen, al had ik wat schrik voor de lange dagen. Een film maken is iets onpersoonlijker als theater, daar werk je één op één. Hier zat Stany vooral achter de camera, waardoor ik hem soms dagen niet zag.”

Crets gestalkt

Ook voor Bert Verbeke, bij het grote publiek bekend als Bram uit ‘Thuis’, was de samenwerking aangenaam. “Stany weet heel goed wat hij wil”, zegt Bert. “Dat is heel aangenaam als acteur omdat iedereen achter één en hetzelfde verhaal staat, dat wat Stany schreef. Zijn wil is wet.”

Verbeke wilde de rol doodgraag en liet dat ook duidelijk merken aan Crets. “Ik heb hem zowat gestalkt met sms’en waar ik nooit antwoord op kreeg", lacht Verbeke. "Uiteindelijk mocht ik op casting komen en heb ik drie uur met Ann Van den Broeck gespeeld. Na die drie uur had ik de rol.”

Originele muziek

Het verhaal? Cindy C. werkt volop aan haar comeback als schlagerzangeres terwijl Lee met zijn drie vrienden in de garage van zijn oom repeteert, druk discussiërend over een nieuwe groepsnaam. Als de twee elkaar tegenkomen wordt hun leven overhoop gegooid en worden ze gedwongen keuzes te maken die hun leven voor goed kunnen veranderen.

In de film zitten ook heel wat originele nummers. “In de film zit slechts één cover”, vertelt Crets. “Alle andere nummers zijn nieuwe songs geschreven door Ann, Bert of mezelf en gearrangeerd door Steve Willaert.” Dat Ann en Bert het lied voor hun personages schreven, maakt het ook geloofwaardiger en puurder.

Niet luisteren naar anderen”

Ondanks de stempel komedie heeft deze nieuwe spruit in de Vlaamse film ook een motto. Crets omschrijft het als volgt: "Het gaat over de levenskeuzes die je moet maken. Dat je die zelf moet maken en niet moet luisteren naar anderen. Doe wat je hart je ingeeft”, besluit hij.

© 2015 – StampMedia – Lien Van Doorslaer


Dit bericht werd gepubliceerd op Jongerenplaneet.be op 23/06/2015