"Op water en brood worden oorlogen gewonnen," zei mijn grootmoeder altijd. Dat is niet waar, maar ze zou het gezegd kunnen hebben. En dat vind ik geruststellend. Dat op water en brood oorlogen overleefd worden, klinkt me weliswaar correcter in de oren.

Soms is die oorlog het overleven zelf. Rondkomen met 1,20 euro per dag bijvoorbeeld, zoals 17% van de wereldbevolking. Het leven herleid tot basisbehoeften. Eten. Basisbehoeften en er het beste van maken. In het beste geval een hoopvolle illusie van vooruitgang bewaren. Sociale mobiliteit. Maar zonder brandstof komt de auto niet vooruit.

Om bij de mobiele metafoor te blijven: in een "ontwikkeld" land hoop je dan wat basisbrandstof voorgeschoten te krijgen. De wagen te kunnen aansluiten op de trein van sociale zekerheid. De eerste vraag daar is helaas "Zijn uw papieren in orde?" en niet "Hebt ge honger?" Bureaucratie eerst. Echte hulp komt later wel. Als je al aanspraak maakt op die hulp. Dat hangt van uw papieren af. Hard boven hart. Focus maar op de economie en haar crisis, als 15% van de Belgen, 9% van de Vlamingen in armoede verkeert. Sociale mobiliteit ammehoela.

En dan nog niet gesproken van landen waar spoor noch locomotief van sociale zekerheid te bespeuren valt. Dan zit ge vast. Sukkelstraatje. Het leven herleidt tot basisbehoeften. Eten bijvoorbeeld. Waar je 1,20 euro per dag voor hebt, als je bij die 17% hoort. Want zonder brandstof rijdt de auto niet. Valt er niet te werken voor wat al te letterlijk een hongerloon is. Zwaar fysieke labeur bovendien. Nog meer honger. Focus maar op de economie en haar crisis, als 17% van de wereldbevolking nauwelijks kan overleven. (En nee, armoede oplossen leidt niet tot overbevolking.)

Over leven gesproken. Dat doen mensen die deze week deelnemen aan de Live Below the Line Challenge. Van 28 april tot en met 3 mei overleven met 1,20 euro per dag voor voedsel. Om te voelen wat een hongerloon is. Het verschil, de ongelijkheid te beleven. Sowieso nog steeds in overvloed. Want daar knelt het schoentje. We waren nog nooit massaal zo rijk, sommigen zo superrijk. We waren nog nooit zo arm, sommigen zo superarm. Alleen al vandaag, de luxe: op water en brood.

Doe jij mee aan de Live Below the Line Challenge? Meld het aan pieter [at] stampmedia.be (onze redactie)!

© 2014 – StampMedia – Sam Pless