'Les Folles de Gand' entertainen Gent de hele Feesten lang in PC Reinaert. Het travestiecollectief bestaat al ruim vijftien jaar, en brengt cabaret met een moderne twist. Het taboe rond travestie is volgens hen verdwenen. “Mannen durven nu ook toe te geven dat ze genieten van het spektakel dat we brengen."

‘Les Folles de Gand’ is een professioneel travestiecollectief. De kerngroep bestaat uit Miss Michelle, de leading leady; Jennifer, een springerige danseus; Lani Love, een elegante dame met een liefde voor verfijnde klederdracht; en komiek/comedienne Boopsie. Samen entertainen zij de Gentenaren de hele Feesten lang in PC Reinaert.

"Wij zijn een erg vooruitstrevend collectief”, steekt Miss Michelle van wal. “We staan al even in het vak: ons gezelschap bestaat al sinds 1999. De kern van travestieshows, Franse chansons en cabaretnummers, is gebleven, maar we geven er een moderne draai aan om toegankelijk te blijven voor een jonger publiek."

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157655837986159

Les Folles de Gand huren vaak andere artiesten in voor hun shows, maar de kernploeg is enkel te zien tijdens de Gentse Feesten. “We zijn ook zodanig op elkaar ingespeeld dat onze acts het beste werken wanneer we samen zijn. We proberen trots te zijn op wat te doen. Onze fans investeren tijd en geld in ons, en wij willen dat het voor hen meer dan de moeite is."

Het publiek is de laatste jaren wel veranderd, meent Michelle. “Vroeger speelden we voor een ouder, bijna uitsluitend vrouwelijk publiek. Nu is het 50/50: jong of oud, man of vrouw. Het taboe is verdwenen: mannen durven nu ook toe te geven dat ze genieten van het spektakel dat we brengen."

Kan iedereen travestie worden?

Miss Michelle: "Nee, het moet in je zitten. Ik heb er altijd al een fascinatie voor gehad. Toen ik zes was, deed ik ook altijd de hakken van mijn moeder aan. Wanneer ik toneeltje speelde, ging ik ook altijd voor de vrouwenrollen. Je moet als man je vrouwelijke kantje aanvaarden, en durven cultiveren."

Boopsie: "Dat klopt. We hebben ooit meegedaan aan het televisieprogramma Witte Raven, waarin we de opdracht kregen een brandweerman om te vormen tot een travestie. Dat is jammer genoeg niet gelukt. Je moet de rol durven accepteren - bij hem ging dat gewoon niet."

Jennifer: “Weet je: mijn nonkel deed het, mijn broer deed dat… Uiteindelijk leek het me ook leuk om het te proberen.”

Is er een verschil tussen een travestie en een travestiet?

Miss Michelle: "Absoluut. Het verschil is dat travesties zich enkel opkleden voor shows en optredens. Een travestiet is een man die zich thuis als vrouw kleedt, of zich opkleedt om seks aan te trekken. Wij zijn showtravesties, artiesten die een sterke act willen neerzetten. Een travestie daarentegen hoeft geen man te zijn. Boopsie is een echte vrouw, maar zij speelt een rol als travestie. Eigenlijk is de correcte term voor mannen die zich kleden als vrouw ‘transformisten’."

Zijn er veel gelijkenissen tussen jullie showpersonage en wie jullie zijn in het dagelijkse leven?

Jennifer: "Oh ja, in het echt ben ik ook zo actief! Ik vind het erg moeilijk om statische nummers te brengen - ik wil veel bewegen. Boopsie daarentegen is de rust zelve."

Lani Love: "Wanneer ik me onbewust als Lani gedraag, zegt mijn man zegt soms ook wel tegen mij 'Je bent nu niet bezig met je show, he?' (lacht) Onze personages nemen niet onze hele persoonlijkheid over, maar ergens is het wel vergroeid."

Miss Michelle: "Soms vergeet ik dat je als man niet zo ver mag gaan als travestie. Miss Michelle mag zomaar op iemands schoot gaan zitten - in het dagelijkse leven kan je dat uiteraard niet."

Boopsie: "Als je een nummer goed wil uitvoeren moet je het ook graag doen, en meevoelen met het personage. Neem nu Tina Turner: ik ben een enorme fan en spendeer dus met plezier veel tijd aan haar bestuderen en na te bootsen. Moest ik geen fan zijn, dan zou ik het nooit met zoveel enthousiasme kunnen brengen."

Wat zijn misvattingen over travestie die jullie graag uit de wereld willen helpen?

Jennifer: "Mensen denken dat travesties proberen om zo mooi mogelijk te zijn, maar dat klopt niet. We zijn geen poppemiekes. Voor sommige rollen moeten we onszelf juist lelijk maken!"

Lani Love: "We zouden ook graag van ons vulgaire imago afgeraken. De meeste mensen denken aan travestieten, en zij die in de media komen zijn soms echt vulgair. Het is moeilijk om van dat imago af te geraken.”

Miss Michelle: (knikt) "Ik haat het wanneer mensen ons vragen of de show kindvriendelijk zal zijn. Dat vind ik zelfs beledigend. Wat voor dingen denken die mensen dat we uitspoken? Na al die jaren weet ik dat wij de beste babysitters zijn. Zet een kind tussen twee of tien jaar voor onze show, en je hoort ze niet. Onze show is kleurrijk genoeg om ook de kleintjes te amuseren. Met al die glitters lijken we net een kinderprogramma."

© 2015 – StampMedia / Mediaraven – tekst: Ruben De Keyzer, foto’s: Lien Wevers


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 24/07/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 24/07/2015