In Den Bell vond op vrijdag 13 mei de finale van de wetenschapsprijs De Jonge Baekeland plaats. Een wedstrijd van de vzw Bio-Mens voor leerlingen uit de derde graad van het middelbaar. Dit jaar moesten de deelnemers een project indienen rond het thema 'Toekomst voor de zee. Nachtmerrie of goudmijn?'.

Zes groepjes gaven tijdens een presentatie en panelgesprek het beste van zich zelf om de hoofdprijs van 2.500 euro binnen te halen. Uiteindelijk duidde de jury Elias De Keyser (16) en Michaël Biset (17) uit het vijfde middelbaar van het Heilige Drievuldigheidscollege in Leuven aan als winnaars met hun project 'Poseidon'.

Stromingsconvertor

De Leuvense leerlingen bedachten een manier om energie uit de stroming van de oceaan te halen. "We hebben een stromingsconvertor ontworpen om stroom op te wekken uit de zeestroming", legt De Keyser uit. "De convertor kan je onder water aan windturbines op zee vasthechten. Zo hoef je geen nieuwe installaties op de zeebodem te plaatsen."

"De andere projecten bekeken het thema veelal vanuit het nachtmerriescenario", zegt Biset. "Maar wij zijn van het positieve uitgegaan en hebben de zee als goudmijn beschouwd." De winnaars van De Jonge Baekeland hebben hun project serieus aangepakt en maakten zelfs haalbaarheidsstudies. "We hebben bekeken of het financieel haalbaar en realistisch is. Dat lijkt het in onze ogen wel. Het kost een derde minder dan een windturbine, maar levert wel de helft aan stroom op", legt De Keyser uit.

Dat gaf voor de jury de doorslag. "Ze staken er echt met kop en schouders boven uit", zegt juryvoorzitter Joeri Horvath. "Ze hebben hun project enorm professioneel aangepakt."

Parijs-Antwerpen, Antwerpen-Parijs

De twee Leuvenaars kwamen voor de finale helemaal afgezakt uit Parijs, waar ze met hun school op reis waren. "We wilden de schoolreis naar Parijs niet missen, maar wilden deze finale toch ook niet opgeven. Daarom zijn we vanmorgen met de TGV naar Antwerpen vertrokken en vertrekken we straks meteen terug naar Parijs." De ideale gelegenheid om een goed feestje te bouwen met het prijzengeld? "Nee hoor, we gaan het geld verstandig investeren. Misschien trekken we met ons ontwerp wel naar een universiteit voor verder onderzoek naar onze stromingsconvertor. Hopelijk willen ze er iets mee doen."

© 2011 - StampMedia - Robbe van Lier