Op woensdag 17 december organiseerden enkele studenten sociaal-cultureel werk een actie tegen vuilniszakkenvoetbal. Dat fenomeen is de laatste jaren bekend bij de inwoners en kotstudenten van Leuven. “We verwachten maturiteit van de generatie van de toekomst”, klonk het zowel bij studenten als docenten.
Vuilniszakkenvoetbal is een plaag in het Leuvense. Vele – vaak dronken – studenten vandaliseren de straten door te voetballen met het op te halen huisvuil. Dat zorgt voor overlast en ook frustratie bij de omwonenden en de straatvegers. Er valt helaas weinig tegen te beginnen, tenzij de daders in kwestie op heterdaad betrapt worden.
Trashwall
Danny Stroobants, directeur stadsreiniging Leuven, legt uit: ”Sinds oktober van dit jaar inventariseren wij de straten waar de problemen zich vooral voordoen met de frequentie. Als onze inwoners hun afval niet van ’s avonds zouden buiten zetten, maar op de morgen van de ophaling zelf, dan zouden al heel wat problemen kunnen vermeden worden. Dat staat duidelijk in ons reglement, maar het is zeer moeilijk afdwingbaar. We zitten begin volgend jaar samen met de verschillende betrokken partijen om de overlast, ten gevolge van vuilniszakkenvoetbal, terug te dringen.”
Op de binnenkoer van de Sociale School Heverlee (SSH) vond afgelopen woensdag een actie plaats voor en door studenten. De voorbijlopende studenten konden deelnemen aan enkele ludieke acties. Zo konden ze een alternatieve Kubbs spelen, hun frustratie uiten op de Trashwall en enkele boodschappen opnemen op video, om ze te verspreiden buiten de Sociale Hogeschool.
Nee tegen vuilniszakkenvoetbal
De studenten sociaal-cultureel werk kregen de steun van LOKO, de Leuvense studentenkoepel. Ook LOKO vindt dat de verantwoordelijkheid rechtstreeks bij de studenten moet worden gelegd. Onder de slogan ‘SSH zegt nee tegen vuilniszakkenvoetbal’ proberen de studenten van de Sociale Hogeschool ook andere verenigingen aan te sturen hun leden bewust te maken.
De actie zelf werd goed ontvangen door medestudenten en docenten aan de SSH. Zij verwachten maturiteit bij de generatie van de toekomst. “Hopelijk wordt dat signaal ook opgepikt bij de bredere studentengemeenschap”, klonk het bij de organisatie.
© 2014 – StampMedia – tekst: Esther Deden, foto: Bas Wouters
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 18/12/2014