Twee weken na de rellen in de Londense wijk Tottenham gaat het leven in centraal Londen door alsof er niets gebeurd is. Waar de politie eerst beschuldigd werd van een traag optreden, stond deze de voorbije dagen op elke straathoek, bij geldautomaten en in drukke winkelstraten.

Enkele beperkte opstootjes van geweld tussen individuen of kleine groepen werden snel en vredig afgehandeld. Het Britse gerechtshof heeft echter nog veel werk voor de boeg. Niet alleen de talloze inbraken staan op de agenda. Reeds vijf doden zijn gevallen.

Op 15 augustus werd een 16-jarige jongen aangeklaagd voor de dood van een gepensioneerde. Deze werd op 8 augustus slachtoffer van de rellen en overleed drie dagen later aan zijn verwondingen. Dezelfde dag vond men in Croydon (Zuid-Londen) na rellen een 26-jarige man terug met een kogel door het hoofd. Ook de andere Britse steden bleven niet gespaard. In Birmingham werden drie mannen omvergereden terwijl ze de buurtwinkels wilden beschermen tegen plunderaars.

Immense schade

De schade aan de Londense zaken is enorm. Niet alleen brandschade en gebroken ruiten, maar ook gestolen goederen drijven het kostenplaatje in de hoogte. The Association of British Insurers (De Vereniging van Britse Verzekeraars) schat het totaalbedrag aan schadeclaims momenteel op 200 miljoen pond (ruim 230 miljoen euro). Aangezien men dankzij de aanvraag van Eerste Minister David Cameron meer dan de gebruikelijke 42 dagen heeft om na de schade een vergoeding aan te vragen, zal dit cijfer ongetwijfeld nog stijgen.

© 2011 - StampMedia - Jasmin Van San


Dit artikel werd gepubliceerd door 7voor7 op 20/08/2011