Luik wil haar bezoekers dit najaar verbazen. Met het aankomende designfestival RECIPROCITY, het cultuurcentrum La Cité Miroir, het ecobiertje Leopold 7, het kleurrijke Arqontaporin atelier en de REstore winkel, waar men van afval designwerk maakt, toont de Vurige Stede zich creatief én duurzaam.

De provincie Luik bevordert een zeer rijk cultuur- en designaanbod. Op vlak van duurzaam design is RECIPROCITY een van de belangrijkste initiatieven in Wallonië dit najaar. Reciprocity is Provinciale centrum voor kunst die het ethische idee van design op het voorplan brengt. “Voor Reciprocity staat design niet alleen voor schoonheid maar ook voor radicale sociale innovatie, verbetering en ontwikkeling in kwaliteit van het leven en actieve burgerschap”, klinkt het.

Met dit doel start RECIPROCITY op 1 oktober zijn tweede editie in Liège op. Het wordt een internationale ontmoetingsplaats/laboratorium en showcase met veel evenementen, workshops, conferences en exposities voor de interculturele uitwisseling en ontwikkeling rond design en cultuur.

Van alle hoekjes van de wereld komen verschillende ontwerpers, designers en architecten naar Luik ‘to design the change’. Een aanrader voor al de designliefhebbers en gewone nieuwsgierigen.

Zwembad van cultuur

Pal in het centrum van Luik schuilt nog een uitzonderlijk plekje: La Cité Miroir. Vroeger was dit gebouw bekend als Baden Thermen van La Sauvenire. Sinds januari 2014 is het een buitengewoon zwembad waar je in plaats van het water in de wereld van verschillende cultureel, sociale en artistieke activiteiten zal duiken.

Dankzij grote renovatiewerken onder de leiding van Mnema vzw staat het zwembad ten dienste van cultuur, kennis, uitwisseling en ontdekking. De tijdsgeest van het gebouw is wel bewaard, maar er is een nieuwe leven gevaren. Het is nu een ontmoetings-, dialoogs- en cultuurplek voor debatten, creaties, tentoonstelling en filmvoorstellingen, muziekspektakel.

Met het project wilt Mnema vzw belangstelling voor fundamentele menselijke waarden zoals herinnering, cultuur, burgerschap, vorming en democratie opwekken in onze maatschappij.

Design van afval

REstoredesign is dan weer een indrukwekkend design boutique in het historisch hart van Luik waar alles van afval wordt gemaakt. Van bijouterie, interieur- en decorontwerpen tot meubels. Alle creaties zijn gemaakt van grof huishoudelijk en industrieel afval. Voor hun designwerken putten ze ideeën uit thingiverse.com. Sommige ontwerpen maken ze met behulp van 3D-printing. Bekijk hierover een reportage van RTBF (in het Frans):

Wie van kleuren en woorden houdt, moet zeker het Arqontaporin atelier bezoeken. De ontwerpers Katia en Bruno maken daar dagelijks grappige en poëtische tekeningen en schilderijen op plexiglas. Ze heten ‘dagboek’: een soort van getekende persoonlijke gevoelens, verhalen, nostalgie met aansprekende en filosofische woordjes daarbij. Toute la gamme - voor elk wat wils!

Ecobiertje

Luikenaars zijn blijkbaar ook beerlovers. Hun laatste biertje heet Leopold 7: een smaakvol en verfrissende ecopintje met 3 granen, 3 hopsoorten en “de Leopoldtouch”. De kasteelbrouwerij van Marsinne, waar Leopold 7 wordt gebrouwen, streeft naar maximale duurzaamheid. Het brouwproces wordt geoptimaliseerd om diverse afvalstoffen te beperken, flessen zijn zonder etiketten en de ingrediënten zijn uit de biologische landbouw.

Met bijzonder oog voor creativiteit, cultuur en moderniteit creëert Luik een sfeer waar gisteren, vandaag en morgen elkaar lijken te omarmen. Bekijk het fotoverslag van onze reis door Luik:

Nuttige links:

http://www.leopold7.com/nl/leopold-7/

http://restoredesign.be

https://www.thingiverse.com

http://www.reciprocityliege.be/reciprocity-2015-4/

http://shop.arqontanporin.com/

http://www.citemiroir.be

© 2015 – StampMedia – Alisa Nadezhkina