Acht jongeren lanceren een mass mailactie om beleidsmakers te stimuleren actie te ondernemen tegen racisme op de arbeidsmarkt. Jeugdwerkloosheid is namelijk een van de grootste structurele problemen in onze maatschappij. Daarbinnen bevindt zich een hardnekkige kern van jongeren met niet-Vlaamse roots.
Volgens de VDAB in Antwerpen is de helft van de Antwerpse werklozen van allochtone afkomst. Onderzoek van UGent toont dat niet-Europese jongeren tussen de 15 en 24 jaar meer dan drie keer zo veel kans maken om werkloos te zijn als hun Belgische tegenhangers. Ook uit het rapport 2012-2013 van het Europees Netwerk tegen Racisme (ENAR) kunnen we het grote verschil in tewerkstelling tussen autochtonen (74,2%), Maghrebijnse Belgen (42,9%) en mensen afkomstig uit zwart Afrika (39,7%) niet verklaren zonder racisme.
Praktijktesten
Racisme op de Belgische arbeidsmarkt is volgens het ENAR-rapport van structurele aard. Acht jongeren van het project API 3.0 (Allochtonen, Politiek & Internet) lanceren daarom een mass mailactie om de beleidsmakers op Vlaams- en federaal niveau te stimuleren actie te ondernemen. Het voorstel van deze jongeren is een invoering van de zogenaamde praktijktesten.
De praktijktest is een werkwijze die slachtoffers van discriminatie kunnen gebruiken om voor een rechtbank een vermoeden van discriminatie aan te tonen. Bij een dergelijke test onderzoeken testpersonen of een persoon die zich over discriminatie beklaagt in een bepaald domein van het dagelijks leven ook werkelijk gediscrimineerd is.
Kif Kif probeert al jaren praktijktesten op de politieke agenda te plaatsen. Sükran Bulut: “We deden eind 2012 nog praktijktesten waarvan de resultaten gebundeld zijn in de Kif Kif Discriminatiebarometer en in 2008 schreven we samen met de Liga voor Mensenrechten een brochure die van A tot Z de correcte methode uitlegt om een praktijktest op te zetten.”
Toch blijven beleidsmakers weigerachtig om met praktijktesten te starten. “Waarom weten we niet, het is nochtans een juridisch waterdicht systeem gebleken om discriminatie te bestrijden”, vervolgt Bulut, medewerker van Kif Kif.
Derde generatie
In het jongerenproject API 3.0 is het de bedoeling om naar aanleiding van de aankomende verkiezingen de stem van de jongeren in en over het politieke landschap te laten weerklinken. Een project van jongeren, voor jongeren. 3.0 staat namelijk voor de derde generatie allochtonen met een verwijzing naar het internettijdperk en social media.
De jongeren schreven na onderzoek een brief aan ministers Muyters en De Coninck, respectievelijk Vlaams en federaal bevoegd voor werk. Hierin pleiten de jongeren voor een aanpak van de structurele discriminatie op de arbeidsmarkt.
De brieven worden gelanceerd in een mass mail actie. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen de brief ondertekenen en versturen naar de ministers, via www.api3.eu/massmailmuyters en www.api3.eu/massmaildeconinck
Stuur brieven
“Ik ben al acht maanden op zoek naar werk. Straks heb ik mijn zoveelste sollicitatiegesprek. Ik begrijp echt niet wat ik verkeerd doe, of ligt het aan mij misschien?” luidt een getuige in het promofilmpje van de mass mailactie. Soms ligt het inderdaad niet aan hen, maar aan een arbeidsmarkt die blijkbaar discriminerend tewerk gaat.
Het project API 3.0 is mogelijk gemaakt door Kif Kif, PAJ, Maroc.NL, Connect Innitiatieven en YouthInAction. Alle info op API3.eu, Twitter en Facebook.
© 2014 – StampMedia – Khalid El Jafoufi (Kif Kif)