© Mathieu Mahy

Lijden aan Trisomie 21, het Syndroom van Down, en toch skiën, het is niet onmogelijk.  Dat bewijst de 31-jarige Mathieu Mahy, skiër bij Special Olympics Belgium. Skiën kan niemand van hem afnemen. “Als ik geselecteerd ben voor een skistage, ga ik altijd mee”, vertelt Mathieu Mahy.

© Mathieu Mahy

“Toen ik zestien jaar was, ging ik voor het eerst skiën met mijn ouders. Op dat moment voelde ik gewoon dat ik echt gemaakt ben om te skiën”, zegt Mathieu Mahy. En inderdaad, Mathieus liefde voor de wintersport is nooit meer verdwenen. Mathieu werd lid van de skiclub Embarquement Immédiat, een club voor mensen met een beperking en enkele jaren later werd hij zelfs geselecteerd voor de Special Olympics. Iets waar hij bijna niet van durfde dromen. Het ging allemaal heel erg snel en het werd dus duidelijk dat hij echt talent had voor het skiën, al verliep het in het begin niet helemaal vlot. Het was met vallen en opstaan, zo vertelt de papa van Mathieu, Paul Mahy: “In het begin viel hij telkens na twee meter skiën. Gelukkig kon hij er altijd mee lachen. Intussen gaat het veel beter, en heeft hij zelfs al verschillende medailles gewonnen.”

Mensen met het syndroom van Down hebben een slechte motoriek, hun bewegingscoördinatie is dus niet zo goed. Maar ondanks dat Mathieu daar last van heeft, geeft hij niet op. Vorig jaar eindigde Mathieu zelfs nog op de eerste plaats tijdens de alpine competitie op de Special Olympics Invitational Games in Zweden.

Het is dus duidelijk dat zijn beperking Mathieu niet tegenhoudt om voor zijn dromen te gaan. “Ik ben iemand die graag bijleert en het liefst in de sneeuw op mijn skilatten”, lacht Mathieu. “Ik heb ook heel veel plezier met de andere skiërs tijdens het skiën en ik kan veel lachen. Dat vind ik er ook zo leuk aan”, voegt hij eraan toe.

Als professionele skiër moet je genoeg in beweging blijven, dus is Mathieu ook naast de skipiste erg sportief. Om fit te blijven, gaat hij één keer per week naar de fitness, en hij gaat ook regelmatig zwemmen

© Mathieu Mahy

Nooit alleen

Mathieu gaat bijna nooit alleen skiën. Soms staat hij met zijn ouders op de latten, maar het vaakst met de club. Daardoor leerde hij heel wat mensen kennen die net zoals hem een grote liefde hebben voor de sport, en die ondanks hun beperking hun mentale kracht gebruiken om te blijven skiën. Zo gaat Mathieu ook regelmatig op skistage en is hij al in verschillende landen geweest: “Ik ben in Nederland, Oostenrijk, Zweden en zelfs al in Amerika gaan skiën. Het is altijd heel erg fijn om op nieuwe locaties te skiën. Ik heb op de skistages ook veel vrienden gemaakt, het zijn vaak hele lieve mensen”, aldus Mathieu.

Ik ben altijd gemotiveerd”

Mathieu is nooit moe tijdens het skiën, vertelt hij stellig.  Hij vindt skiën geweldig,  en als hij toch even een dipje heeft, pept een beetje water drinken hem al op. Mathieu heeft geen motivational speech nodig om gemotiveerd te blijven: “Ik heb altijd motivatie voor de dingen die ik graag doe”, zegt Mathieu met een brede glimlach. Dat de gedreven skiër niet snel zal stoppen met op de latten te staan is zeer duidelijk: “Mathieu heeft de laatste tijd erg veel medailles behaald, en nu mag hij naar een hogere categorie. Dit betekent dat hij veel meer kracht heeft intussen”, zegt Mathieus papa. Zijn ouders zijn super trots op Mathieu. Ze hopen dat ze met Mathieus verhaal anderen kunnen inspireren. Want wie je ook bent, het is niet onmogelijk om voor je dromen te gaan.

vorige volgende