Afgelopen weekend was Nadine Iarchy, lid van Liga voor Joodse vrouwen van België, te gast bij Touché op Radio 1. De veelbesproken aflevering van De Afspraak met rabbijn Aaron Malinsky kwam ook hier aan bod. Jonathan (22) betreurt de reactie van Iarchy en schreef haar daarom een open brief. "Ik heb niet snel de neiging om mezelf persoonlijk beledigd te voelen, maar dat raakt me wel degelijk. Ik ben een trotse man, die toevallig verliefd is geworden op een andere man."

Beste mevrouw Iarchy,

Ten eerste wil ik oprecht stellen dat ik het zeer goed vind dat ook u een forum krijgt zoals iedereen en uw opinie de “mainstream pers” heeft gehaald. Zeker omdat u vast en zeker beseft dat u met uw uitspraken op veel onbegrip zal stoten, bewonder ik uw lef om uit te komen voor waar u ongeremd in gelooft.

Staat u mij daarom op mijn beurt toe om net niet te willen huilen van uw uitspraken. Als lid van de Liga voor Joodse vrouwen in België hebt u een redelijk toonaangevende functie binnen uw gemeenschap, wat me uw visies alleen maar meer doet betreuren, met alle respect.

Een rage

U stelt dat een geaardheid een modetrend is, een rage die vergankelijk is als de tijd en weldra overgewaaid zal zijn. Dat het homohuwelijk al dertien jaar een verworven recht is in België en dat Denemarken als allereerste land het Deense holebi’s in 1989 al mogelijk maakte om wettelijk samen te wonen, lijkt aan uw onfeilbaar gevoel voor modeverschijnselen ontglipt te zijn.

U stelt dat vijftien jaar enorm jong is om je te outen als homo. Los van de vraag wat u dan wel als een geschikte leeftijd acht, stoot het me vooral tegen de borst dat u lijkt te impliceren dat homo’s “geen echte jongens” en lesbiennes “geen echte meisjes” zijn. Ik heb niet snel de neiging om mezelf persoonlijk beledigd te voelen, maar dat raakt me wel degelijk. Ik ben een trotse man, die toevallig verliefd is geworden op een andere man, een schat van een man zelfs. Als dat mij volgens uw overtuiging aan mannelijkheid doet inboeten, dan frons ik op z’n zachtst gezegd mijn wenkbrauwen.

Binnenskamers

U stelt dat homoseksualiteit wordt aanvaard binnen de Joodse gemeenschap, hoewel het toch niet mag. Zolang holebi’s dus binnenskamers blijven met hun geaardheid en naar de buitenwereld geen enkel signaal geven van hun liefde, is er volgens u en uw gemeenschap dus geen vuiltje aan de lucht. Dat doet wel erg denken aan het Engeland waar openlijke homoseksuelen opgehangen of chemisch gecastreerd werden, zoals u zelf als voorbeeld gaf.

U stelt dat het sowieso moeilijk is om met homoseksualiteit om te gaan. Helaas moet ik u hierin volledig bijtreden. Het huidige debat legt de pijnpunten bloot waar holebi’s anno 2016 nog steeds mee te maken krijgen in hun dagelijkse levens. Maar ik hoop dat u beseft dat u met uw ouderwetse opinies, die effectief talloze jongeren onderdrukt om zichzelf te durven zijn, de moeilijkheid alleen maar bestendigt.

U stelt dat u uw homoseksueel kind vooral zou vastnemen en knuffelen, en u enorm grote zorgen zou maken over de toekomst. En ook daarin geef ik u gelijk, opnieuw met spijt. Ook ik zou me enorm grote zorgen maken over de toekomst van een homoseksueel kind in eender welke gemeenschap zo conservatief en doordrenkt van waanbeelden als de uwe.

Vriendelijke groeten

Jonathan Hendrickx

© 2016 - StampMedia - Jonathan Hendrickx



Dit artikel werd gepubliceerd door Opiniestukken.nl op 22/06/2016