Het Keulse culturele najaar heeft ook dit jaar heel wat te bieden. StampMedia-reporter Sien Wevers bezocht het Museum Ludwig, het Wallraf-Richartz-Museum en het Rautenstrauch-Joest-Museum. Vandaag: We Call It Ludwig, een verrassende groepstentoonstelling in het Museum Ludwig.

We Call It Ludwig is een van de hoogtepunten in het museumnajaar van Keulen. Het Museum Ludwig wordt veertig en dat moet worden gevierd. In tegenstelling tot de verwachtingen rond deze voorstelling is het geen samenraapsel van Ludwigs mooiste of bekendste stukken. Deze groepstentoonstelling bestaat enkel uit nieuwe of nooit eerder vertoonde werken en kunstinstallaties van hedendaagse kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld.

Opvallend in deze expositie met als rode draad ‘museumkritiek’ is de variatie aan werken en de waaier aan interpretaties van het centrale onderwerp. Bij het binnenwandelen van de tentoonstellingsruimte kom je al meteen ogen tekort. De kunstinstallatie Bakunin’s Barricade van de Turkse kunstenaar Ahmet Ögüt is letterlijk een slagveld met botsende wagens en brokstukken, opgesmukt met werken van onder andere Andy Warhol. De kunstenaar verwijst hiermee naar het Dresden van 1849 waar tijdens de mei-opstand kunstwerken geplaatst werden op barricades in de hoop dat de vijand niet zou aanvallen. Meteen een vette knipoog naar het verbazend thema van We Call It Ludwig.

Chocoladefabriek

Peter Ludwig en zijn vrouw Irene hadden jaren voor de oprichting van het Museum Ludwig een chocoladefabriek. Een werk dat dan ook niet kon ontbreken in deze groepstentoonstelling is Der Pralinenmeister (The Chocolate Master) van Hans Haacke. Veertien verschillende chocoladewikkels vertellen het verhaal van Peter en Irene en geven inzicht in het leven van de chocoladegigant en kunstverzamelaar Ludwig.

Driewerf hoera

Naast de veertigste verjaardag viert het Museum Ludwig nog twee andere verjaardagen. Zo viert het zijn dertigste verjaardag in het huidige gebouw, vlak achter de Dom, dat in 1986 geopend werd, en is het zeventig jaar geleden dat Josef Haubrich zijn kunstcollectie aan de stad Keulen schonk. Deze bijzondere collectie moderne kunst vormde de basis voor een museum dat later Ludwig zou heten.

De feestelijke tentoonstelling die de stichting van het Museum Ludwig in de kijker zet ‘We Call It Ludwig’ is nog te bewonderen tot en met 8 januari 2017. Meer info op www.museum-lidwig.de.

© 2016 – StampMedia – Sien Wevers


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 30/11/2016