In het Kunstencentrum Campo Gent vond afgelopen zaterdag de eerste voorronde plaats van een nieuwe editie van Imagine. Deze internationale muziekwedstrijd voor jongeren tussen 12 en 20 jaar wordt in België georganiseerd door Jeugd en Muziek en het Waalse Jeunesses Musicale.

“In Vlaanderen zijn er zes voorrondes, in Wallonië drie”, vertelt Marijn Clijsters, communicatieverantwoordelijke van Jeugd en Muziek. Uit de Vlaamse voorrondes zullen tijdens de finale op 5 mei in De Casino in Sint-Niklaas 15 uit 115 deelnemers worden geselecteerd. Daarnaast kiest de jury nog eens 9 finalisten uit 25 genomineerden. Uiteindelijk wordt er een winnaar gekozen op de Belgische finale die plaatsvindt op 29 juni in de Botanique in Brussel.

“Enkel de beste groep zal de Belgische trots verdedigen op de internationale finale in Noorwegen”, gaat Clijsters verder. “Belangrijk voor ons is dat er een band wordt gecreëerd tussen het publiek en de muziekgroep, net als de manier waarop de deelnemers zich presenteren en het feit of ze al dan niet eigen nummers brengen.”

“Een aantal van de deelnemende jongeren studeert aan de muziekacademie, een aantal is autodidact”, legt Clijsters uit. “De genres die ze brengen kunnen heel uiteenlopend zijn.”

Zelfvertrouwen

Imagine wil meer podiumkansen voor jongeren creëren en hen tijdens de wedstrijd intensief begeleiden met workshops. “Tijdens de voorrondes kunnen de deelnemers al een workshop podiumtechnieken meepikken”, vertelt Clijsters. “De finalisten van de voorrondes kunnen deelnemen aan workshops als 'bandcoaching' en 'songwriting'. We willen op deze manier het zelfvertrouwen van jongeren opkrikken.”

Heel wat deelnemers uit de Belgische finale winnen een concertreis. “Er bestaat een uitwisselingsproject met andere Imagine-landen”, legt Clijsters uit. “Zo kunnen jongeren hun act presenteren in Roemenië, Tanzania en Kroatië.”

Beiaardier

Beiaardier Florian Cosaert luidt sinds zijn tiende de klokken in verschillende Vlaamse kerken. “Ik deel die hobby met mijn vader”, vertelt Florian. “Dankzij hem kwam ik in aanraking met muziek. Toch speel ik het liefst contrabas”, geeft hij toe.

Florian maakt deel uit van de groep No Trio. De drie bandleden hebben een muzikale achtergrond en studeren aan de kunsthumaniora in Evergem. “Na het middelbaar wil ik een opleiding aan het Conservatorium volgen”, vertelt Florian. “Ik wil zeker verder gaan in de muziekwereld. Vooral jazz spreekt me enorm aan.” Kobe Gregoir, drummer van het groepje, vertelt met trots dat hij de nieuwe Bruno Castellucci wil worden."

Turkse muziekcultuur

Sinan (17) liet het publiek kennismaken met Turkse muziek. Hij speelde zowel Turkse traditionele liederen als Turkse pop. “Ik zet mij op het podium ten volle in”, vertelt hij. “Het zou leuk zijn als ik, samen met de andere twee leden van mijn groepje, een muzikale carrière zou kunnen uitbouwen.” Sinan bracht in deze voorronde een solo-act, ondersteund door zowel klassieke gitaar als de Turkse luit.

Winnaar

De 13-jarige singer-songwriter Erika Severyns kon tijdens deze eerste voorronde de jury het meest overtuigen. Erika bracht drie eigen nummers. Zij is dus zeker van een plaats in de Vlaamse finale. Verder kregen Astronauts, Sinan en Alpha strikes een wildcard. Ook zij hebben nog een kans om de Vlaamse finale te winnen.

© 2013 – C.H.I.P.S StampMedia – Valerie Schreurs


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 13/02/2013