'Knoop mee de strijd aan! Ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen!', was dit jaar de wereldwijde slogan van de dag van Verzet tegen Armoede. Iedereen werd op 16 oktober opgeroepen om naar Brussel te komen en daar de actie te steunen. De mars begon om 12u30 aan de hoofdingang van het Noordstation.

Organisator van de manifestatie was het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN). "We zijn blij met de opkomst, het ziet er goed uit", reageert één van de koplopers. Tot aan het Sint-Katelijneplein trok er een kleurrijke stoet met rode, witte en zwarte ballonnen door de straten. Elke ballon verkondigde een boodschap. Er waren zo'n vijfhonderd enthousiastelingen aanwezig. Iedereen was welkom. Jong, oud, arm en rijk waren allemaal terug te vinden in de massa.

De focus lag dit jaar op armoede bij jongeren en kinderen. Het BAPN meldt op zijn website dat 16 procent van de Belgische kinderen en jongeren opgroeit in armoede. Om deze situatie aan te pakken moet volgens de actievoerders eerst de maatschappelijke positie van de gezinnen worden verbeterd. Het netwerk maakte zich sterk om drie eisen te formuleren die de situatie zouden kunnen verbeteren.

Eisen

Onderweg naar het Sint-Katelijneplein werden deze drie doelstellingen afgeroepen. Met de eerste slogan: 'Laagste inkomens omhoog!' wil het BAPN meer ruimte creëren voor gezinnen om aan de toekomst te denken en niet alleen aan het overleven van het hier en nu. Op die manier belanden onderwijs en gezonde voeding niet op een laag vuurtje omwille van andere, meer dringende zorgen.

De tweede eis luidde: 'Toegang tot kwaliteitsvolle diensten!' Tot deze diensten behoren onder andere onderwijs, een goede woning, evenwichtige voeding en toegang tot een dokter. Kansarme gezinnen worden al te vaak bestookt met strenge controles en steeds meer administratieve beslommeringen. Door deze vorm van discriminatie wordt de drempel om hulp te vragen vaak nog groter.

De laatste eis dit jaar was: 'Toegang tot arbeidsmarkt!' Het is namelijk een moeilijke periode voor jongeren op dit gebied. Volgens het BAPN hebben mensen onder 24 jaar bijna drie keer zoveel kans als de rest van de actieve bevolking om zonder werk te zitten. In maart 2011 was meer dan 1 op de 5 jongeren in België werkloos.

Tamtam

Aangekomen bij het Sint-Katelijneplein konden omstanders luisteren naar enkele toespraken en optredens. Zo verdedigden enkele jongeren op het podium de campagnetekst. Een bende kinderen uit Luik bracht een muzikale bijdrage op zijn trommels. Het BAPN had namelijk drie ritmes voorbereid die konden worden ingestudeerd om de actie te steunen. Deze ritmes klonken door de hele stoet.

Mensen met andere eisen waren uiteraard net zo goed welkom. Zo ook Huguette Bordui, een weduwe die geen werk vindt en zich geen gebit kan veroorloven. "Ik wil nog werken, maar het voorkomen doet heel wat. Wie wil mij aannemen voor een job, zo zonder tanden? En wie gaat mijn kunstgebit betalen, de ministers?" Zij en vele anderen haalden steun uit de actie en waren blij met de gratis voorziene broodjes en soep.

© 2011 - StampMedia - Tekst en foto's: Jasmin Van San